univ de vest tm.jpgPiatra de temelie a clădirii Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) al Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), care va fi cel mai important centru de calcul din Europa de Sud-Est, a fost pusă joi.

Proiectul ICAM face parte din Programul Operaţional POS CCE şi este finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 44,74 milioane de lei. Prin realizarea acestui obiectiv, UVT doreşte să integreze şi să dezvolte potenţialul de cercetare existent în centrele de cercetare actuale şi viitoare ale instituţiei, dar şi a altor instituţii interesate, să permită abordarea cercetării în UVT într-o manieră integratoare şi multidisciplinară, dar şi să susţină şi să participe la dezvoltarea de poli de excelenţă care să pună accent pe cercetarea ştiinţifică aplicativă cu caracter tehnologic şi de protecţia mediului.

Universitatea a achiziţionat deja, prin licitaţie, un supercomputer cu un milion de euro. Potrivit prof. univ. Ioan Talpoş, rectorul UVT, a declarat joi că, în regiune, un computer cu o performanţă asemănătoare mai există doar la Sofia, în Bulgaria. ‘Acesta va fi folosit pentru activitatea de cercetare, dar şi pentru prestarea de servicii pentru diferite societăţi comerciale. Achiziţionarea acestui supercomputer face parte dintr-un proiect european în valoare de peste 10 milioane de euro, care are ca scop principal construirea unui sediu cu dotarea completă pentru un Institut de Cercetări Avansate de Mediu, o infrastructură de cercetare de excelenţă la standarde internaţionale’, a declarat Talpoş.

Un supercomputer este compus din mai multe procesoare care accesează aceeaşi memorie centrală şi care funcţionează concomitent şi coordonat, astfel încât supercomputerul poate atinge o mare performanţă totală de calcul. Supercomputerele se utilizează la numeroase modelări şi simulări, în special în biologie, chimie, geologie, inginerie aerospaţială, medicină, meteorologie, fizică cuantică, matematică, criptografie, tehnică militară. AGERPRES