de-a_arhitectura.jpgSăptămâna „Şcoala Altfel”, săptămâna activităților extracurriculare inițiată de Ministerul Educației Naţionale, debutează în forță cu o serie de conferințe de arhitectură pe înțelesul copiilor, denumită „De-a arhitectura povestită.” 675 de copii și 64 de profesori și părinți participă la această primă ediție a conferințelor, organizată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

Întregul proiect de-a arhitectura povestită este susținut de brandul de origine germană YTONG, cunoscut pentru implicarea la nivel internațional în proiecte de arhitectură. Arhitecți renumiți au acceptat invitația Asociației de-a arhitectura de a susține o serie de prelegeri adaptate vârstei și nivelului de înțelegere al copiilor.

“Ne dorim să contribuim la modul în care va arăta România peste 20 de ani, când acești copii vor crește și vor fi în postura de a lua decizii, pentru ei sau pentru comunitate. Sper ca peste un timp aceasta prelegere, care pentru cei mai multi dintre ei este prima conferință, va trezi amintiri plăcute sau poate chiar emoții” explică arh. Eliza Yokina, fondator De-a Arhitectura și Managing Partner SYAA.

Conferinţele se adresează copiilor din clasele I-VII, fiecare seminar fiind conceput pentru o altă categorie de vârstă. Copii vor afla ce înseamnă mediul construit şi cum ne influenţează el viaţa de zi cu zi, ce este arhitectura sau cum se construieşte o casă, dar şi când şi cum s-au hotărât vorbitorii sa devină arhitecţi, de-a ce se jucau cand erau copii şi ce satisfacţii le aduce această meserie.

De-a Arhitectura își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură și mediu construit, prin introducerea ca afterschool sau curs optional în școli private și de stat a cursurilor de arhitectură pentru copii. Cursul De-a Arhitectura în orașul meu are o metodă proprie, care se bazeaza pe învățare prin proiect și include câteva principii – Observă, Analizează, Construiește, Prezintă.

“Multe dintre problemele de arhitectură și urbanism, de locuire în cele din urmă, sunt generate de lipsa de informații și de cultură generală în ceea ce privește mediul construit. Inițiativa de-a arhitectura pleacă de la fundație, așa cum este și firesc, iar noi dorim să construim alături de ei și să susținem financiar inițiative care contribuie la îmbunătățirea calității în construcții și arhitectură” a declarat Mădălina Dumitru, Regional Marketing Manager Xella, România, Ungaria și Bulgaria.

YTONG este primul brand care sprijină financiar proiectul. Asociația de-a arhitectura speră ca proiectul ambițios de a schimba mentalitatea românilor în ceea ce privește importanța arhitecturii și calitatea locuirii are nevoie de sprijin din mediul privat pentru a putea continua. “Deseori arhitecții au fost acuzați de starea actuală a orașelor din România însă schimbarea nu depinde numai de noi, ci de comunități întregi pe care încercăm iată să le facem atente, să le informăm, să le educăm. Casa, şcoala, cartierul, oraşul şi comunitatea lor îi formează pe aceşti viitori cetăţeni, le dau un mesaj despre locul lor în lume şi afectează calităţile fizice şi psihologice ale vieţilor lor. Calitatea arhitecturii şi a mediului construit de mâine depinde de ei”, a încheiat arh. Mina Sava, fondator De-a arhitectura.