Ablachim Turkes (ASSMB): Solicităm dreptul medicilor şcolari de a elibera bilete de trimitere gratuite către specialişti

Directorul general adjunct medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Ablachim Turkes, a pledat, alături de preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Eugen Ilea, pentru dreptul medicilor şcolari de a elibera bilete de trimitere gratuite către specialişti.

“Reţeaua de medicină şcolară din Bucureşti este un model de bune practici pentru toată România. Acest lucru este recunoscut de Societatea Medicilor de Medicină Şcolară din România, alături de care (…) solicităm dreptul medicilor şcolari de a elibera bilete de trimitere gratuite către specialişti pentru copiii din şcoli, cu atât mai mult cu cât medicilor şcolari le revin dreptul şi atribuţiile de a consulta în fiecare an copiii din grădiniţe, şcoli şi licee. Acest demers a fost sprijinit şi de Colegiul Medicilor din Bucureşti şi petiţiile noastre au fost înregistrate şi la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, şi la Casa Naţională de Asigurări, şi la Ministerul Sănătăţii. Sper că demersurile vor avea succes”, a spus Ablachim Turkes.

Eugen Ilea a explicat că în acest fel s-ar economisi timp, deoarece nu ar mai fi necesară obţinerea acestor trimiteri de la medicul de familie. “Astă primăvară, împreună cu doamna director, am făcut demersuri către Ministerul Sănătăţii, astfel încât medicii de medicină şcolară să poată să facă acel lucru pe care îl poate şi medicul de familie: să facă trimiteri către specialişti. Aştept încă răspuns de la Ministerul Sănătăţii. Mie mi se pare normal: sunt tot medici, sunt specialişti, pot să facă acest lucru conform legii (…) şi ne-ar uşura şi nouă şi timpul, şi munca pe care am face-o, stând cu orele pe la cabinetele medicilor de familie pentru a obţine o trimitere”, a declarat el.

Ablachim Turkes a menţionat că în municipiul Bucureşti există 440 de cabinete medicale şcolare, 142 de cabinete stomatologice în şcoli, nouă cabinete medicale universitare şi 13 cabinete stomatologie universitare. Acestea deservesc un număr de 250.000 de elevi şi 119.000 de studenţi. AGERPRES