locuri de munca.jpgCei 125 de absolvenţi din acest an ai Facultăţii de Construcţii din Cluj Napoca vor avea dificultăţi în a-şi găsi de lucru în domeniu, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, prof. univ. dr. Mihai Iliescu, decanul acestei facultăţi, la festivitatea de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea Patronatului Drumarilor din România.

„La ora actuală, din păcate, absolvenţii facultăţii de construcţii – vorbesc de ingineri în domeniul construcţiilor civile, ingineri în domeniul căi ferate, drumuri şi poduri, dar şi ingineri economici – nu-şi găsesc atât de bine de lucru şi aşa de repede cum ne-am fi aşteptat, pentru că noi am sperat întotdeauna că fiind bine pregătiţi îşi vor găsi de lucru în societăţile comerciale private, cât şi în cele ale statului”, a arătat Mihai Iliescu.

Decanul Facultăţii de Construcţii din Cluj Napoca şi-a exprimat însă speranţa ca în viitorul apropiat, odată cu depăşirea acestor momente ale crizei, societăţile de profil să îşi revină şi să vadă necesitatea realizării atragerii absolvenţilor facultăţilor de construcţii. Acesta a spus că, în caz contrar, absolvenţii vor căuta să meargă în alte ţări sau se vor reprofila, ‘ceea ce nu este bine după ce s-au făcut eforturi financiare pentru pregătirea lor atâta timp’. Mihai Iliescu a precizat că problema angajărilor este generată de faptul că firmele nu au lucrări foarte multe şi nu au garanţia continuităţii unor lucrări. În plus, absolvenţii acestei facultăţi nu îşi pot găsi de lucru şi din cauza faptului că firmele de profil nu sunt dispuse să îi primească pentru a face practică.

‘Practica este însă absolut necesară şi obligatorie. Şi în străinătate studenţii îşi caută în cadrul societăţilor comerciale modalităţi de a efectua practica şi acest lucru trebuie găsit şi în România. Nu poţi să devii un bun specialist în domeniul acesta al construcţiilor civile, fără să faci practică. Am încurajat societăţile, dar ele nu răspund. Nu este suficient să faci practica numai în laborator sau într-un atelier de proiectare dacă marea majoritate a celor care au terminat facultatea ajung în producţia efectivă. Bineînţeles că este importantă practica aceasta într-o firmă de proiectare, dar nu toţi inginerii ajung într-o firmă de proiectare’, a subliniat profesorul Iliescu. Decanul Facultăţii de Construcţii din Cluj Napoca a accentuat că până în urmă cu doi ani toţi inginerii care au ieşit din facultate au ajuns să practice, în România sau în străinătate, însă de circa doi ani de zile nu toţi reuşesc să găsească de lucru.


‘Facultatea de Construcţii din Cluj Napoca este un caz fericit, pentru că 80% către 90% din cei care termină îşi găsesc de lucru, dar noi am vrea să fie totul clar, să îşi poată găsi de lucru cât mai repede. Din păcate, sunt unii studenţi care chiar în perioada studiilor lucrează, dar nu în domeniul construcţiilor. Este pentru a câştiga un ban, pentru a-şi face viaţa mai uşoară’, a subliniat Mihai Iliescu. Potrivit acestuia, în România există facultăţi de construcţii la Cluj Napoca, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, însă doar două, printre care şi cea din Cluj Napoca, organizează admitere atât la licenţă, cât şi la masterat. AGERPRES