haiduc ionel.jpgÎn România există centre de excelenţă, dar ele sunt doar insule într-o mare de mediocritate, prima obligaţie a Academiei Române şi a mediului academic fiind să recunoască elitele şi să crească vizibilitatea ştiinţei naţionale pe plan mondial, a declarat joi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

„În privinţa banilor necesari acestui demers, eu sunt de părere că, deseori, şi cu bani puţini se pot face lucruri importante, dacă sunt oameni de calitate, cu mare caracter, cu o pregătire serioasă şi, desigur, cu o moralitate desăvârşită”, a spus preşedintele Academiei Române. Acad. Ionel Haiduc a evidenţiat, în context, că ”etica cercetării trebuie să fie mai mult cultivată în mediul universitar”.

”Eu am avut norocul să am colaboratori talentaţi, harnici şi inteligenţi. După ce am iniţiat colaborări în străinătate, i-am sprijinit să ducă mai departe aceste interacţiuni dintre Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca şi universităţi din străinătate”, a afirmat academicianul. În opinia sa, universitarii din România nu au avut întotdeauna infrastructura şi mijloacele necesare pentru o cercetare foarte avansată, în trecut, prin aceste colaborări asigurându-se accesul la aparatura de care nu se dispunea.


”Am reuşit să trimitem sau să lăsăm să plece în străinătate colaboratori şi studenţi de valoare. În domeniul meu de activitate, chimia, pentru unele dintre lucrări, partea de sinteză chimică s-a făcut în ţară iar investigarea experimentală cu aparatură ultramodernă – în străinătate. Au rezultat, astfel, multe lucrări publicate în comun. Între timp, s-a îmbunătăţit şi la noi dotarea şi aparatura, astfel încât, în prezent, se poate realiza, la Facultatea de Chimie a UBB, cu mijloace proprii, o cercetare de nivel internaţional”, a susţinut Haiduc.


Referindu-se la nevoia reaşezării ierarhiei valorilor naţionale pe temeiuri reale, Ionel Haiduc a subliniat că ”Academia Română poate şi trebuie să cultive elitismul, pentru că o societate bine organizată, democratică la bază, nu poate să progreseze fără valori reale”. ”Ideea de elită nu este întotdeauna acceptată, pentru că nu sunt întotdeauna recunoscute adevăratele elite. Academia Română este o instituţie de consacrare, care alege în rândurile sale personalităţile cu cele mai remarcabile performanţe în profesia lor. Sigur că sunt şi în afara Academiei Române oameni de elită”, a afirmat Haiduc.


El a evidenţiat, totodată, că autonomia universitară este un mare câştig, dobândit după 1990. ”Dar aş sublinia: ea nu poate fi nelimitată. Pentru că noi cunoaştem şi abuzuri ale autonomiei universitare şi aceste lucruri trebuie evitate. Comunitatea academică universitară, prin democratismul care funcţionează în acest mediu, trebuie să asigure autonomia universitară. Ea trebuie să fie respectată, utilizată, dar nu abuzată”, a apreciat Ionel Haiduc. AGERPRES