filip_florin.jpgPe 25 iulie, academicianul Florin Gheorghe Filip, Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora din Oradea, împlineşte 65 de ani. Florin Gheorghe Filip a fost vicepreşedinte al Academiei Române timp de 10 ani, iar în prezent este preşedintele unei secţii din Academia Română şi directorul Bibliotecii Academiei Române.

În luna mai, Universitatea Agora a avut onoarea de a decerna, la propunerea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Economice, titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Florin Gheorghe Filip, un reprezentant important al ştiinţei calculatoarelor şi sistemelor informatice. Inginer, doctor în automatică, cercetător ştiinţific gradul I, profesor universitar, conducător de doctorat, director al Bibliotecii Academiei Române, membru în Prezidiul Academiei Române şi preşedinte al secţiei XIV „Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei”, sunt doar câteva din titlurile actuale ale domniei sale.

Florin Gheorghe Filip s-a născut la 25 iulie 1947. De foarte tânăr devine membru corespondent al Academiei Române (în 1991, la doar 44 de ani), iar la 52 de ani (1999) devine deja membru titular al celui mai înalt for de cultură şi ştiinţă din România, lucru extrem de rar. Timp de 10 ani, în perioada 2000-2010, a îndeplinit funcţia de Vicepreşedinte al Academiei Române, iar din 2010 a fost ales Preşedinte al secţiei XIV „Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei”. În prezent este şi directorul Bibliotecii Academiei Române.

Florin Gheorghe Filip, având şi titlul de profesor universitar din anul 1998, nu a ezitat să accepte să predea, ca profesor asociat, disciplina „Sisteme suport pentru decizii” la tânăra universitate Agora din Oradea, care era încă neacreditată, acordându-i credit prin prestigiul său. Fiind şi cercetător ştiinţific gradul I din 1990 şi având experienţă ca editor şef, în coordonarea jurnalului „Studies in Informatics and Control” de la Institutul Naţional de Informatică, a acceptat să fondeze la Universitatea Agora, alături de profesorii Ioan Dziţac şi Mişu-Jan Manolescu, un nou jurnal, „International Journal of Computers, Communications & Control”, care avea să devină în foarte scurt timp o publicaţie cu factor de impact ascendent în sistemul ISI. De asemenea, a participat alături
comunitatea Agorei la organizarea ediţiilor din 2006, 2008 şi 2010 a conferinţei fondate de aceeaşi echipă, „International Conference on Computers, Communications & Control”, prin intermediul căreia Universitatea Agora a avut marele privilegiu de a avea oaspeţi cu nume celebre, culminând cu vizita părintelui logicii fuzzy, profesorul american Lotfi A. Zadeh de la Universitatea din California.

Contribuţiile ştiinţifice şi manageriale ale academicianului Florin Gheorghe Filip constau în peste 200 de articole ştiinţifice publicate, 6 monografii de autor, 20 de volume editate în limbile română, franceză şi engleză şi coordonarea a peste 50 de proiecte ştiinţifice. Este membru şi coordonator în numeroase asociaţii profesionale prestigioase, precum IFAC, SiE, ATIC, SRAIT şi altele. A fost membru în comitetele ştiinţifice de program în peste 60 de conferinţe şi congrese internaţionale şi membru în echipele editoriale a peste 10 jurnale ştiinţifice din sistemul ISI, la două fiind editor şef.

Este Doctor Honoris Causa al universităţilor „Lucian Blaga” din Sibiu (2000), „Valahia” din Târgovişte (2007), „Ovidius” din Constanţa (2007), Ecolle Central de Lille (2007). Să mai amintim Premiul „Grigore Moisil” al Academiei şi Diploma „Omul anului 1999”, acordat de Asociaţia pentru Informatică economică, Premiul „COPY RO pentru informatică” acordat de Editura tehnică, Diploma de excelenţă „Cea mai proeminentă personalitate română a deceniului în domeniul IT &C” conferită în 2011 de către Asociaţia română pentru Industria electronică şi software,
precum şi Medalia „Marin Drinov cu bantă aurie”, cea mai mare distincţie a
Academiei Bulgare de Ştiinţe (2007). De asemenea, a fost decorat cu Ordinul naţional „Serviciu credincios” în rang de „Mare cruce”, conferit de Presedintele României pe data de 30.11.2000 si a primit titlul de Cetăţean de onoare al Orasului Câmpeni (2002).