ifrim_mircea1.jpgAcademicianul Dr. Mircea Ifrim, cadru didactic al Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a Universității de Vest “Vasile Goldiș”, a fost decorat, la sfârșitul anului trecut, prin decret prezidențial, semnat de președintele României, Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, cu Ordinul Național “Steaua României”, în grad de “Cavaler”, în semn de “înaltă recunoaștere și apreciere pentru activitatea rodnică și prestigioasă pusă în slujba dezvoltării științei medicale, pentru afirmarea cercetării românești pe plan internațional”.

Academicianul Mircea Ifrim, cercetător științific în cadrul Institutului de Științe ale Vieții și cadru didactic al Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a UVVG, a declarat: “Este cea mai înaltă decorație a României, înființată încă din anul 1877, odată cu Războiul de Independenţă. Ea reprezintă, după cum este scris în Decret, recunoașterea unei activități ştiinţifice de către președintele României, Traian Băsescu și de către primul ministru Victor Ponta, care contrasemnează acest Decret”.

„Pentru mine a fost o surpriză deosebit de plăcută, în sensul că această recunoaștere consacră activitatea pe care o desfășor, în domeniul medical, de peste 50 de ani. În acelaşi timp, fiind cadru didactic al Universității de Vest Vasile Goldiș, încă din anul 1994, participând la nașterea acestei Universități, consider că această distincție nu este ceva absolut personal, ci este legată și de activitatea pe care am dus-o în cadrul universității, unde am beneficiat de toate condițiile, pentru a desfășura o cercetare ştiinţifică și o activitate fructuoasă cu studenții. Vă spun cu toată sinceritatea că Universitatea de Vest Vasile Goldiş îşi are partea ei în recunoașterea acestor merite”.

Academicianul Mircea Ifrim este născut la 4 mai 1939, la Bucureşti și a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”din Bucureşti cu media 10. A fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2004 – 2008, când a desfăşurat o intensă activitate legislativă atât în plen, cât şi în comisii, fiind preşedintele Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaților. Activitatea ştiinţifică şi publicaţii: fiind şi cercetător ştiinţific principal a acordat o susţinută atenţie acestui domeniu, conducând ca director Institutul de Cercetări Medicale din Oradea. A publicat peste 120 de lucrări ştiinţifice în reviste din ţară şi străinătate şi a susţinut în cadrul congreselor ştiinţifice la care a participat peste 130 de comunicări.

În domeniul de activitate – studiul anatomiei şi fiziologiei umane – a publicat peste 30 lucrări dintre care menţionăm: “Atlas de anatomie umană” în 3 volume (premiul “Victor Babeş” al Academiei Române); “Morfologia şi patologia ţesutului conjunctiv”; “Anatomia şi biomecanica educaţiei fizice şi sportului”; “Anatomia umană” – lucrare editată în limba engleză şi tradusă în Brazilia, China şi Vietnam; “Riscul malformativ în reproducerea umană”, “Antropologia”.

Academicianul Mircea Ifrim este secretar general al Academiei de Științe Medicale din România și fondator al şcolii de medicină din Oradea, om de ştiinţă afirmat pe plan naţional şi internaţional ca anatomist şi antropolog cu o activitate prodigioasă în aceste domenii.