uvvg_kahl.jpgFacultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a găzduit, pe 17 martie, conferinţa „Structuri etnice și confesionale în Europa de est”, susținută de Academician Prof. Univ. Dr. Thede Kahl, de la Universitatea din Jena (Germania), specialist în slavistică și studii multiculturale. La eveniment au participat studenți, masteranzi, cadre didactice, dar și reprezentați ai comunităților etnice și religioase

Prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale a subliniat că „vizita academicianului Thede Kahl, a fost făcută la invitaţia revistei ‘Studii de știință și Cultură’ a Universității și a Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale. Domnia sa este unul dintre cei mai importanți specialiști din Europa de est în problema comunităților etnice și religioase, iar conferința de astăzi a fost una deosebit de interesantă. În numele Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale, dl. Thede Kahl a fost onorat cu o Diplomă de Excelenţă și sperăm ca colaborarea noastră să se concretizeze și prin editarea unei reviste sub egida Complexului Universitar, o revistă de studii multiculturale și patrimoniale, în care domnia sa să facă parte din consiliul științific”.

„Mă află pentru a doua oară la Arad și am mai fost prezent cu prilejul decernării titlului de onorare de Doctor Honoris Causa. Acum vreau să cunosc mai bine această Universitate și acest oraș și pentru a începe colaborările pe care ni le-am propus la vizita mea din octombrie. Ne dorim să avansăm în ceea ce privește proiectele de tradus în literatura sârbă, românească, germană, legăturile tri-naţionale și internaționale, publicații, dar am vizitat și câteva comunități minoritare de la Nădlac și Vinga, pentru a cunoaște mai bine comunitățile de slovaci și de bulgari din Arad. Am vorbit deschis și popular despre cercetările mele de teren, despre minoritățile de care m-am ocupat mai mult, dar am pregătit și poze despre pomaci, o grupă islamică din Bulgaria, bulgarii din România, care îmi sunt foarte aproape și îi studiez în ultimul timp, dar și despre calmacii din Rusia”, a precizat academicianul Thede Kahl, de la Universitatea din Jena.

Conf. univ. dr. Cristian Bențe, decanul Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, a precizat: „Am avut marea plăcere de a fi alături de noi, pentru a doua oară, unul dintre cei mai reprezentativi lingviști ai Europei și ai lumii, dl. prof. univ. Thede Kahl de la Universitatea Jena din Germania. Anul trecut, Universitatea noastră i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa și iată ca astăzi continuăm colaborarea pe care am inițiat-o anul trecut. L-am avut alături de noi pe dl. profesor, în calitate de îndrumător al studenților noștri și domnia sa a susţinut o conferință extrem de interesantă despre structura etnică și confesională în Europa de est. A fost un eveniment cu adevărat deosebit pentru Facultatea și Universitatea noastră. Sperăm că asemenea personalități vor fi invitate permanent la Universitatea și la Facultatea noastră”.