Acces gratuit la Internet in bibliotecile publice din Romania, prin programul Biblionet

sala_internet02.jpgFundatia Bill & Melinda Gates asigura o finantare de 26,9 milioane dolari pentru programul Biblionet, care va creste capacitatea bibliotecilor publice de a raspunde nevoilor cetatenilor.

Lansarea oficiala a programului a avut loc pe 23 aprilie, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare. Astfel, International Research & Exchanges Board (IREX) a lansat programul “Biblionet – lumea in biblioteca mea”.

Acest program cu durata de 5 ani, in valoare de 26,9 de milioane de dolari, care are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice in Romania, este un parteneriat intre IREX, Fundatia EOS (Educating for an Open Society) ca furnizor de formare in domeniul IT, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si bibliotecile publice romanesti.

Microsoft, care este partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre biblioteci pentru facilitarea accesului public la Internet, in cadrul initiativei globale de a aduce beneficiile tehnologiei la nivelul comunitatilor.

Prin acest program, mai mult de 1.500 de biblioteci publice vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet printr-un proces de selectie competitiva. Peste 2.500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potentialul noilor resurse tehnologice in beneficiul comunitatii. ANBPR va extinde aria serviciilor pe care le va furniza bibliotecarilor, iar administratia centrala si locala vor acorda mai mult sprijin bibliotecilor.

In Romania, 80% din populatie, mai ales din zonele rurale, nu are acces permanent la Internet. Din aceasta cauza, pentru multi dintre cetatenii tarii nu sunt disponibile beneficiile economice si sociale ale accesului la Internet, cum ar fi serviciile
de e-administratie, gasirea unui loc de munca, informatii din domeniul sanatatii, servicii bancare si de administrare online a afacerilor sau comunicarea cu rudele din strainatate