elevi.jpgAccesul scăzut la serviciile de sănătate şi la educaţie reprezintă cele mai grave probleme cu care se confruntă copiii din mediul rural din România, potrivit datelor prezentate de World Vision România în cadrul conferinţei de presă „România azi – despre copiii cei mai vulnerabili”, susţinută joi la sediul Fundaţiei Româno-Americane.

Potrivit Danielei Buzducea, director Advocacy World Vision, „mai mult de jumătate dintre copiii români se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, România situându-se la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, cu excepţia Bulgariei”.

World Vision România a lansat în judeţul Dolj, unul din judeţele cu cel mai scăzut nivel de trai din România, în luna octombrie, o primă etapă a programului de dezvoltare comunitară „Donator de viitor”. Prin acest program, care se derulează până în luna septembrie 2014, se invită donatori individuali români să se implice în schimbarea viitorului unui copil”.

În program sunt înscrişi 600 de copii defavorizaţi din 13 comunităţi din judeţul Dolj, donatorii fiind invitaţi să-şi aleagă, prin intermediul site-ului www.worldvision.ro/donator-de-viitor, un copil pe care să-l susţină donând lunar 68 de lei. „Acest program se concentrează asupra judeţului Dolj, unde vrem să ajutăm copiii defavorizaţi din 13 comunităţi. Avem 600 de copii înscrişi în proiect dintre care 160 şi-au găsit donatori de viitor, deja. Problemele care ne preocupă pe noi sunt legate de accesul la servicii de sănătate, de educaţie şi de protecţie a copilului, care, din păcate, încă reprezintă o problemă în România. (…) Banii de la donatorii individuali se adună într-un coş comun din care apoi se finanţează nevoile fiecărei comunităţi, deoarece fiecare comunitate are nevoi diferite, de la dotări în şcoli până la dispensare medicale şi pregătire a personalului medical”, a afirmat Oana Şerban, director de comunicare World Vision România.

Ea a spus că pe lângă ajutoarele oferite copiilor sunt ajutaţi şi părinţii să conştientizeze beneficiile educaţiei şi se încearcă, de asemenea găsirea unor oportunităţi de ajutor şi pentru adulţi.
Oana Cuzino, care a fost numită ambasador oficial World Vision România, a afirmat că pentru a schimba ceva este nevoie nu numai de bani, „ci să dăm ceva din emoţiile şi respectul nostru faţă de fiinţa umană”.
În cadrul evenimentului a fost vernisată şi o expoziţie de fotografie despre universul copiilor din mediul rural. „Am vrut să spun povestea acestor copiii cum mai pricep eu mai bine, prin intermediul fotografiei. Am vrut să scot în evidenţă realitatea lor, realitatea în care ei trăiesc şi am încercat prin aceste fotografii să le arăt oamenilor că în anul 2013, în România, o ţară din Uniunea Europeană, există copii care trăiesc în acest condiţii triste şi nu au parte de ceea ce orice copil din lume trebuie să aibă, o copilărie plină de lucruri frumoase, nu de tristeţe, nu de murdărie”, a declarat Alexandra Petcu, autoarea expoziţiei. AGERPRES