Studenţii români de la facultăţile care fac parte din Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT) pot beneficia la finalul programului de master şi de o diplomă franceză, după ce pe 29 mai a fost semnat un acord cadru de cooperare interuniversitar.

Totodată, studenţii francezi de la unităţile de învăţământ ce alcătuiesc Grupul Institutelor Naţionale de Ştiinţe Aplicate din Franţa (Grupul INSA) pot primi la absolvirea masterului şi o diplomă română.

Acordul a fost semnat la reşedinţa Franţei de rectorul Universităţii Politehnice, Mihnea Costoiu, şi de Jean Marie Castelain, în calitate de reprezentanţi ai ARUT, respectiv Grupului INSA.

Mihnea Costoiu a precizat că ARUT este formată din Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti. El a menţionat că Grupul INSA cuprinde şase universităţi tehnice franceze şi 18 universităţi asociate acestora.

„Am semnat un acord de dublă diplomă, de recunoaştere a dublelor diplome şi de încurajare a mobilităţii între studenţi, cadre didactice, doctoranzi, postdoctoranzi între universităţile din cele două reţele”, a explicat el.

Costoiu a afirmat că masteranzii de la cele cinci universităţi din ARUT au posibilitatea să aleagă această variantă de studiu, care presupune minim un semestru în Franţa. „Studenţii francezi au obligativitatea de avea un stagiu în străinătate, prin legea franceză, şi atunci parteneriatul nostru le dă posibilitatea să vină direct în România, ca urmare a recomandării pe care facultăţile, universităţile lor le fac pentru România. Avem şansa ca un număr foarte mare de studenţi din Franţa să vină în România”, a adăugat Mihnea Costoiu.

Potrivit reprezentantului ARUT, cheltuielile de cazare şi masă sunt suportate de universităţile componente ale celor două reţele din România, respectiv Franţa, în baza reciprocităţii. El a informat că acordul este semnat pentru următorii cinci ani şi că vizează toate specializările de la cele cinci universităţi din ARUT: inginerie electrică, chimie, informatică, electronică, ingineria mediului, inginerie industrială în general etc.

Costoiu a mai spus că, în ceea ce priveşte doctoratul, românii şi francezii interesaţi de program care studiază în cadrul unităţilor de învăţământ din ARUT, respectiv Grupul INSA vor urma o parte din studii în Franţa, respectiv în România şi vor obţine o singură diplomă recunoscută de ambele state.

La rândul său, Jean Marie Castelain a spus că acest acord este un proiect foarte ambiţios.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, a menţionat necesitatea colaborării la nivel internaţional pentru a pregăti inginerii din cele două state, care au nevoie de formare de calitate pentru afirmare profesională şi o perspectivă de cercetare exigentă.

Potrivit ambasadorului, cooperarea formalizată de acordul cadru semnat luni va permite, printre altele, dubla diplomă la master, promovarea schimbului de studenţi de nivel licenţă şi master, proiecte comune de cercetare, publicaţii comune, organizarea de seminarii, de cursuri şi de conferinţe. AGERPRES