Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău au semnat miercuri la Chişinău un acord de creare a Consorţiului Universitar “Arte Moldova” prin care se doreşte o mai bună cooperare între instituţiile universitare. La consorţiu s-a alăturat şi Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi.

Fondatorii consorţiului îşi doresc organizarea unor stagiuni teatrale comune, schimburi de studenţi şi profesori şi atragerea altor instituţii de profil în acest proiect. Universităţile care vor participa la consorţiu vor organiza mai multe evenimente, primul fiind preconizat pentru luna iunie, a declarat rectorul Universităţii “Dunărea de Jos”, Iulian Bârsan.

“Prin intermediul acestui consorţiu se va naşte o platformă profesională de colaborare internaţională, care va transforma unele proiecte comune, organizate ocazional, în proiecte permanente şi se va naşte o stagiune teatrală comună realizată de toate cele trei universităţi moldave, care nu va ţine seama de faptul că Prutul ne desparte”, a declarat Bârsan.

La eveniment a participat şi Ministrul delegat la Ministerul Afacerilor Externe al României pentru românii de pretutindeni, Cristian David, care a salutat crearea consorţiului, menţionând că acordul a fost semnat într-o zi cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte. “Latura artistică este cea care nu cunoaşte frontiere, arta este fără frontiere şi acest lucru sunt convins că se va împlini în proiectele pe care le veţi realiza”, a declarat Cristian David.

Acordul a fost semnat în sediul Academiei de Arte din Chişinău, unde acum exact 95 de ani a fost votată Unirea Basarabiei cu România şi a avut loc un concert organizat de compozitorul român George Enescu, cel care ulterior a şi contribuit la fondarea primului conservator la Chişinău. AGERPRES