Circa 1.300 de elevi, cadre didactice şi consilieri şcolari au participat la flash-mob-ul organizat joi, în centrul municipiului Zalău şi în oraşul Şimleu Silvaniei, pentru a marca Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, marcată anual în 18 octombrie.

Acţiunea s-a desfăşurat patru minute, timp în care adolescenţii, toţi îmbrăcaţi în negru, „au îngheţat”.

„Toţi participanţii au purtat haine negre, iar organizatorii au purtat haine albe şi au fost poziţionaţi în centrul participanţilor. Acest scenariu reprezintă modul în care infractorii îşi racolează victimele şi le îngrădesc libertatea”, a declarat pentru AGERPRES Melania Gârdan, director Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) Sălaj.
Participanţii au afişat bannere, flyere şi pancarte cu mesaje sugestive pe tema traficului de persoane. Manifestarea a fost organizată de CJRAE Sălaj, în parteneriat cu Centrul Raţiu pentru Democraţie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi 19 unităţi de învăţământ gimnazial şi liceal din municipiul Zalău şi oraşul Şimleu Silvaniei.

„Proiectul motivează şi conştientizează tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, din unităţile de învăţământ din judeţul Sălaj, să se informeze şi să ia atitudine în faţa fenomenului traficului de persoane. Din cauza faptului că traficul de persoane încalcă dreptul la libera alegere, ne-am propus şi creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei generale în ceea ce priveşte drepturile omului încălcate prin traficul de persoane, în toate formele sale”, a precizat Melania Gârdan.

Obiectivul acţiunii din acest an este de creştere a nivelului de conştientizare a populaţiei generale în ceea ce priveşte amploarea traficului de persoane şi efectelor sale la nivel individual, familial sau al societăţii.
„Mesajul pe care dorim să-l transmitem este că traficul de persoane transformă oamenii în sclavi. Avem nevoie de unitate pentru a lupta împotriva acestui fenomen”, a conchis directorul CJRAE Sălaj.

Flash-mob-ul a fost organizat la nivel mondial, în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, respectiv în data de 18 octombrie, la ora 17,00, durata de desfăşurare a acţiunii fiind de patru minute. Sloganul din acest an este: „Nu e de vânzare – Alege pentru binele tău! Ia-ţi patru minute să începi lupta împotriva traficului de persoane!”. AGERPRES