Activitatea fizică la copiii preșcolari le va influența sănătatea cardiovasculară în viața adultă

Activitatea fizică la copiii preșcolari le va influența sănătatea cardiovasculară în viața adultă

Activitatea fizică la începutul copilăriei ar putea avea un impact asupra sănătății cardiovasculare mai târziu în viață, conform unei cercetări de la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, în care oamenii de știință au urmărit nivelurile de activitate a sute de preșcolari pentru o perioadă de câțiva ani.

Ei au descoperit că activitatea fizică la copiii în vârstă de trei ani aduce beneficii sănătății vaselor sanguine, cardiovasculare și este cheia prevenirii indicatorilor de risc timpurii ce pot duce la boli cardiace ca adulți.

Studiul, numit ”Health Outcomes and Physical Activity in Preschoolers”, publicat în jurnalul ”Pediatrics”, este primul care demonstrează beneficiile activității fizice asupra sănătății vaselor de sânge la preșcolari.

”Mulți dintre noi tindem să gândim că bolile cardiovasculare apar la o vârstă mai înaintată, dar arterele încep să se îngroașe când suntem foarte tineri. Este importantă începerea oricăror măsuri preventive devreme. Trebuie să ne asigurăm că pentru copiii mici există multe oportunități de a fi activi pentru a își păstra inimile și vasele de sânge cât mai sănătoase posibil”, a explicat Nicole Proudfoot de la Department of Kinesiology de la Universitatea McMaster, autoare principală a studiului, citată de sciencedaily.com.

Mai mult de 400 de copii cu vârstele cuprinse între trei și cinci ani au fost implicați în studiu. În cursul a trei ani, cercetătorii au măsurat și au analizat markeri cheie ai sănătății cardiace; sănătatea cardiovasculară, grosimea arterelor și tensiunea sanguină.

Materialul integral poate fi citit pr www.360medical.ro.