Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj a lansat o campanie de informare cu privire la bullying, care se va desfăşura în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ.

„Lansăm campania de informare cu privire la bullying, mesajul campaniei este ‘Nu vă lăsaţi călcaţi în picioare, aveţi drepturi, cereţi ajutorul!’ Bullyingul este un fenomen relativ nou, căruia trebuie să îi arătăm o deosebită importanţă, deoarece este foarte întâlnit în mediul şcolar şi nu numai. Ce înseamnă bullyingul? Este acţiunea sau seria de acţiuni  fizice, verbale, relaţionale sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, cu drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”, a declarat Ionuţ Pigui, ofiţer în cadrul Serviciului de Ordine Publică al IPJ Gorj.

Potrivit acestuia, din ce în ce mai mulţi copii, adolescenţi, părinţi şi profesori se luptă cu fenomenul bullying aproape în fiecare zi acasă, în curtea şcolii, în clase, pe internet sau în comunitatea locală.

Campania se va derula în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, grupul ţintă fiind elevii, cadrele didactice şi părinţii. Informaţiile vor fi transmise prin întâlniri organizate în unităţile de învăţământ, rolul campaniei fiind informarea elevilor, a cadrelor didactice şi a părinţilor cu privire la fenomenul de bullying, cauzele, cum se recunoaşte, ce măsuri trebuie luate, felurile de bullying, consecinţele.

Campania se va desfăşura până în luna iunie în cadrul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar şi va cuprinde, în afară de transmiterea mesajelor cu caracter informativ şi realizarea de materiale informative care vor fi distribuite în scopul informării grupului de ţintă, şi organizarea unui concurs de eseuri şi a unui concurs de desen pe tema bullyingului.

„Urmare a unei foarte bune colaborări între IŞJ şi IPJ Gorj, astăzi lansăm o campanie împotriva bullyingului. La nivelul celor două instituţii va fi emisă o decizie comună, având ca drept scop evaluarea a eseurilor şi aici avem două categorii, gimnaziu şi liceal, şi pentru desene, unde avem primar, gimnazial şi liceal. De asemenea, pe 3 aprilie 2020, cel mai bun proiect pe acest domeniu o să participe la un concurs regional la Arad, intitulat ‘Bullyingul şi libertatea de exprimare a elevilor'”, a precizat Grigore Alexandrescu, inspector în cadrul IŞJ Gorj. AGERPRES