Admiterea la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se a face pe baza notelor de la bacalaureat

univ_cuza_is.jpgAbsolvenţii de liceu vor avea de ales, în anul 2014, între 72 de specializări diferite la cea mai veche instituţie modernă de învăţământ superior din ţară, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, o importanţă deosebită în admiterea din acest an urmând a fi acordată rezultatelor la bacalaureat.
Potrivit reprezentanţilor Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), absolvenţii de studii liceale vor concura pe 3.600 de locuri de la buget, aceasta fiind cifra de şcolarizare propusă în acest an de Universitate. Vasile Işan, rectorul UAIC, susţine că numărul final de locuri va fi anunţat după ce Ministerul Educaţiei va aproba numărul de locuri înaintat de Universitate.

Potrivit acestuia, toate cele 15 facultăţi vor lua în considerare la admitere notele obţinute la examenul de Bacalaureat – fie media, fie anumite probe – dar o parte dintre acestea au şi probe suplimentare.

Astfel, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, candidaţii vor susţine probe sportive, respectiv un test la Biologia de clasa a 11-a pentru specializarea de Kinetoterapie. La Facultatea de Informatică, vor trebui să treacă peste o probă de matematică sau informatică (la alegere), în timp ce la Facultatea de Drept candidaţii vor susţine un test de limba română, ce va conta în proporţie de 50%. Pentru specializările de Pedagogie în învăţământul primar şi universitar şi pentru Teologie ortodoxă pastorală, candidaţii vor susţine probe de specialitate. Pentru majoritatea specializărilor, candidaţii pot alege între studii la zi, cu frecvenţă redusă, sau studii la distanţă.

Până acum, numărul de locuri la buget propus este de 210 de locuri la Facultatea de Biologie, 120 de locuri la Facultatea de Chimie, 200 – Facultatea de Drept, 850 – Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, 85- Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, 300 – Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, 100 – Facultatea de Fizică, 270- Facultatea de Geografie şi Geologie , 285- Facultatea de Informatică, 100 – Facultatea de Istorie, 440 – Facultatea de Litere, 120 – Facultatea de Matematică, 350 – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, 130- Facultatea de Teologie Ortodoxă, 40 – Facultatea de Teologie Romano-Catolică. AGERPRES