Adrian Barna, vicepreședinte CGM Software Romania, a motivat susținerea H3-Healthcare in Hospitals Hackaton prin dorința și implicarea programatorilor din Iași precum și prin aportul pe care aceștia doresc să-l aducă în domeniul medical. Acesta consideră că tinerii își pot atinge potențialul prin acumularea de experiență, fapt ce constituie un pas important în procesul de îmbunătățire a sferei medicale.

Vicepreședintele CGM Software Romania a apreciat diversitatea echipelor participante în cadrul Hackatonului, membrii provenind din domenii precum educație, IT sau medical. „Am fost foarte bucuros să observ idei inovative care au la bază elemente din spectrul inteligenței artificiale, anticipând anumite probleme sau făcând analize pe diverse documente pentru a salva timpul doctorilor, fapt care se poate dovedi vital în anumite momente”, a declarat Adrian Barna.

În prezent, companiile care doresc să se mențină competitive pe piață trebuie să se orienteze spre utilizarea inteligenței artificiale. Folosirea unor instrumente de acest tip implică creșterea exponențială a complexității, însă valoarea adăugată este de necontestat.

Deși avem foarte multe proiecte în stadii incipiente ce folosesc AI, cele mai interesante sunt cele legate de analiza radiografiilor și setarea automată a diagnosticului pe baza acestora sau scanarea documentelor folosind OCR (Optical character recognition) pentru extragerea cuvintelor cheie din fișa unui pacient”, a arătat Adrian Barna.

Vicepreședintele CGM Software Romania consideră că cele mai utile proiecte care încorporează AI sunt cele care permit doctorilor folosirea calculatorului doar prin voce, astfel atenția fiind canalizată în totalitate asupra pacientului.

Adrian Barna atrage atenția asupra percepției rezervate față de Inteligența Artificială, acesta declarându-se entuziasmat și sceptic în același timp. „În momentul în care antrenăm o rețea neuronală și ea face ceva greșit, este foarte complicat să ne dăm seama unde este problema și ce set de date trebuie folosit pentru a o remedia. În schimb, dacă rețeaua neuronală este antrenată cu un set de date optim, impactul este uriaș, reușind astfel să creăm noi limite, având o sferă de influență și mai mare decât acum”, a menționat acesta.

Prin urmare, cred că Inteligența Artificială “is here to stay”, dar totodată cred că în următorii ani, lumea va deveni ceva mai calmă legată de acest aspect. Inteligența artificială urmând a fi folosită doar atunci când este nevoie și nu doar de dragul de a fi la modă când vine vorba de stack-ul tehnic al unui proiect”, a concluzionat Adrian Barna.

H3-Healthcare in Hospitals Hackathon a avut loc în perioada 17-19 iunie, online. Organizatorii competiției sunt comunitatea OSC-HackathonOameni și Companii și Asociația Română de Lingvistică Computațională-ARLC. Evenimentul a beneficiat de sprijinul sponsorilor – CGM Computer SoftwareSiemens HealthineersHP IncBCR.