În cadrul ultimei întâlniri a comunității OSC-Hackathons s-au reunit într-un format online cadre didactice din mediul de învățământ universitar pentru a aduce în atenție o temă intens resimțită în contextul cotidian, ,,Adaptarea mediului universitar la sistemul  hibrid de învățare”.

Ingineria mecanică este un domeniu în care predarea în format hibrid a adus o serie de provocări importante în ce privește adaptabilitatea și menținerea eficienței mediului de lucru și demonstrării aplicabilității în mod practic a elementelor teoretice.

Prof. Dr. Ing. Adrian Sachelarie din cadrul  Facultății de Mecanică, Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi”, Iași, este de părere că deși tehnologia permite susținerea orelor de la distanță, factorul fizic este necesar în mod cert: ,,este o foarte mare provocare, mai ales pe partea aplicativă, pentru că, a face o mașină online nu este imposibil deoarece s-a inventat proiectare, prototiparea 3D, însă tot trebuie să fie cineva care să pună puzzle-ul cap la cap”.

În cadrul universității UTI  se practică un regim de predare hibrid, cursurile se țin online iar partea aplicativă – laboratoare, seminarii, activități de proiectare – se realizează cu prezența fizică. Atunci când situația medicală a profesorilor sau studenților nu permite participarea efectivă, se mută activitățile în mediul virtual.

Distanțare impusă în această perioadă aduce atât provocări cât și beneficii. Printre elementele pozitive se numără o prezență de aproape 100% a studenților la cursuri, posibilitatea conectării cu colegi din alte zone ale țării, cât și o accelerare a interesului studenților către aprofundarea zonei de realitate virtuală, prin realizarea unor prototipuri de piese în programe de specialitate. Ceea ce se pierde cel mai rapid în această perioadă este concentrarea tinerilor la cursuri și participarea acestora în mod activ. Munca profesorilor s-a majorat, deoarece ,, pentru o oră de curs online, este nevoie de 3 ore pentru a o pregăti” menționează prof. Adrian Sachelarie.

Cu toate acestea, demersul educativ își urmează cursul, se adaptează în funcție de necesități și dezvoltă noi ramuri către progres, așa cum menționează prof. Adrian Sachelarie ,,ingineria asta înseamnă – aritmetică, desen, scheme și imaginație, sa fii ingenios, să găsești noi soluții”.

Comunitatea OSC – Hackathons este dezvoltată de Oameni și Companii, cu suportul  științific al Asociației Române pentru Lingvistică Computațională (ARLC), și este deschisă organizațiilor și persoanelor interesate să susțină inovația disruptivă din România.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici