Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei (AEACE) solicita organizarea unei consultari la nivel national pentru inlocuirea tezelor cu subiect unic cu un examen de admitere la liceu.
„In fiecare zi apar noi dovezi care intaresc pozitia AEACE, iar tot mai multe cadre didactice, inspectori, elevi, parinti sunt de acord cu inlocuirea tezelor unice cu examene nationale, conform semnalelor mass – media”, se arata intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii organizatiei sustin ca pe langa judetele Timis, Arad, Valcea, Neamt, sau municipiul Bucuresti, unde se cunoaste ca au fost fraude, se adauga si altele, cum ar fi judetul Iasi.

Conform declaratiilor inspectorului scolar general din judetul Iasi, Camelia Gavrila, o analiza a inspectoratului arata ca peste 100 de teze au note mai mari cu peste trei puncte fata de nivelul elevilor de la clasa. Mai mult, peste 3.500 de teze au note „umflate” cu pana la doua puncte.

Agentia considera ca numarul elevilor care au luat note de zece este mult prea mare.
Organizatia mai sustine ca admiterea la liceu ar trebui sa se faca pe baza unui examen cu subiect national, urmat de o departajare la nivelul scolii si de admiterea pe baza de dosar, fiind necesara eliminarea tezelor unice si a repartizarii computerizate.