Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei in Invatamantul Preuniversitar (AEACE-IP) afirma, potrivit unui comunicat remis presei, ca in semestrul al II-lea se va repeta „scenariul” tezelor unice din semestrul I iar acestea vor fi „fraudate”.
„Faptul ca tezele unice din primul semestru au fost masiv fraudate rezulta, in afara procentelor uriase de note bune si foarte bune, din declaratiile inspectorilor generali de la Iasi, Valcea, Galati, Bistrita-Nasaud si Arad si din refuzul categoric de a publica listele cu notele elevilor la tezele unice, pe scoli si clase, asa cum s-a intamplat in anii trecuti cu testele nationale. Atunci s-ar vedea clar cine are dreptate” – se arata in comunicat.

Reprezentantii AEACE-IP considera ca, refuzand sa dea publicitatii notele de la tezele unice din semestrul I, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului „confirma tacit presupunerea fraudarii masive a acestor teze unice”.

O alta acuza a AEACE-IP la adresa MECT se refera la faptul ca piata a fost „invadata” de culegerile de probleme si subiecte adresate elevilor care dau tezele unice. „Presiunea pusa pe aceste teze unice rezulta din faptul ca sunt criteriu de admitere la liceu si toti elevii isi doresc un liceu cat mai bun in care sa invete dupa terminarea gimnaziului. Din pacate, fara corectitudine si seriozitate in organizarea si desfasurarea tezelor unice, vor fi dezavantajati exact acele scoli si elevi care din demnitate si respect nu-si permit sa fraudeze tezele unice” – sustine AEACE-IP.