Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei a salutat, printr-un comunicat de presa, semnarea de catre presedintele Traian Basescu si reprezentantii partidelor politice parlamentare a Pactului National pentru Educatie.
„Salutam initiativa si rezolvarea ei in timp scurt, precum si caracterul de premiera pe esichierul politic, in ultimii 18 ani de democratie. Apreciem cele opt puncte ca fiind definitorii pentru transformarea radicala si imediata a sistemului de invatamant romanesc si compatibilizarea cu tendintele europene. Pactul a contrapus la timp Pachetul de legi promovat de MECT si a stabilit o ordine logica a drumului reformei in invatamant”, sustin reprezentantii AEACE-IP.

AEACE considera ca in acest an electoral, pactul trebuie sa stea la baza programelor electorale ale partidelor, iar partidul care va castiga alegerile trebuie sa stabileasca strategia si sa promoveze „in procedura de urgenta un nou pachet legislativ, inclusiv Legea salarizarii bugetarilor”. Reprezentantii AEACE sustin ca data de elaborare a unei strategii nationale ar trebui sa fie scurtata la 7-8 luni, in asa fel incat noul guvern, rezultat din alegerile generale din 2008, sa-si stabileasca si sa promoveze cadrul legislativ si logistic pentru inceperea reformei in invatamantul romanesc.