aeace.jpgAgentia de Evaluare si Acreditare a Calitatii Educatiei in invatamantul preuniversitar isi exprima dezacordul fata de propunerile Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii privind modul de admitere in liceu si de sustinere a examenului de Bacalaureat, se arata intr-un comunicat transmis miercuri.

Potrivit presedintelui AEACE, Gheorghe Radulescu, daca propunerile MECI ar fi puse in practica, profesorii examinatori de la Bacalaureat nu vor mai fi platiti „nici macar” cu 2 lei de candidat, iar anul scolar pentru clasa a XII-a se va scurta, in conditiile in care un numar de zile va fi consacrat derularii probelor orale. Totodata, sustine Radulescu, elevii vor afla din timp notele, iar cei cu note mici isi vor construi o strategie de copiat sau de corupere a profesorilor supraveghetori si evaluatori.

„Nu se pot organiza probele orale pe centre de examinare deoarece s-ar perturba activitatea din scoli. Statistica pe ultimii ani de la probele orale arata ca un procent de 99,99% dintre elevi au promovat probele, iar peste 50% cu note de 9 si 10, fapt ce demonstreaza superficialitatea acestor probe, menite mai degraba sa compenseze notele de 5 de la probele scrise, astfel incat media generala sa fie mai mare sau egala cu 6, conditie de promovare a Bacalaureatului”, sustine AEACE.

In ceea ce priveste nepublicarea variantelor de subiecte pe internet, Radulescu afirma ca propunerea aceasta a existat de anul trecut, dar ca ea nu a fost luata in seama, „dupa cum nu a fost luata in considerare, la examenul de Bacalaureat din acest an, in mod suspect, propunerea de a se schimba numerotarea variantelor de subiecte, astfel incat sa nu mai coincida cu cea initiala, postata pe internet”. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat, marti, ca examenul de bacalaureat din anul scolar 2009 – 2010 va fi modificat si va cuprinde o evaluare in timpul clasei a XII-a si una la sfarsitul ciclului liceal.

„Ne gandim ca examenul sa aiba doua parti, una sa reprezinte evaluarea competentelor lingvistice si de comunicare, care sa inlocuiasca probele orale sustinute in prezent. In ceea ce priveste examenul scris, ne gandim sa il reducem la trei probe, respectiv Limba romana obligatorie pentru toate liceele, o proba de Matematica sau Istorie, in functie de profilul liceului si una la alegere tot in functie de profil”, a declarat ministrul.

In ceea ce priveste tezele unice, Andronescu a spus ca acestea vor fi inlocuite cu un examen de tipul testarilor internationale care va conta in proportie de 50% la admiterea la liceu.

„Sunt cateva idei privind modul in care vom organiza admiterea la liceu in urmatorii ani si pe care vrem sa le supunem dezbaterii publice. Ne gandim ca, din anul scolar 2009 – 2010, sa tinem cont de notele pe care elevii, care au terminat acum clasa a VII-a, le-au obtinut la tezele unice, insa proportia care se va acorda acestor note va fi doar de 25%, 50% din nota va fi constituita de media de absolvire a gimnaziului, iar pentru cele 25 de procente ramase din nota finala vom organiza o evaluare de tip PISA a competentelor. Ne referim la evaluarea competentelor pentru care, in fiecare an, se va da un test care sa cuprinda intrebari de la mai multe discipline si corelari intre discipline”, a spus ministrul.