Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA), activă cu proiecte în peste 120 de ţări, a inaugurat, luni, la Constanţa, primele sale trei proiecte implementate în Dobrogea, în domeniul educaţiei, evenimente desfăşurate în prezenţa ambasadorului Republicii Turciei în România, Osman Koray Ertaş. TIKA a dotat şi modernizat Lectoratul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Turcă „Mehmet Akif Ersoy” deschis începând cu acest an universitar în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Ovidius, un parc de joacă şi săli de curs în cadrul Grădiniţei „Zübeyde Hanim”, precum şi laboratorul de limbă turcă al Şcolii Gimnaziale nr. 12 B.P Haşdeu.

„Turcia şi România sunt parteneri strategici, parteneriatul strategic implică, în primul rând, o cooperare foarte strânsă la nivel politic, economic şi militar. (…) De asemenea, mai există domeniul educaţiei şi cel al culturii fără de care nu putem vorbi de relaţii complete. (…) Turcii şi tătarii care trăiesc în România reprezintă o punte de legătură între ţările noastre. Iar faptul că astăzi ne-am adunat cu toţii pentru inaugurarea unui lectorat de turcă în cadrul celei mai vechi şi de tradiţie universităţi din Constanţa este un exemplu al apropierii dintre noi. Datorită politicii sale privind minorităţile naţionale, România este un exemplu pentru întreaga regiune. (…) Pentru noi este un motiv de bucurie să vedem că, la 25 de ani după revoluţia din România, membri ai comunităţii turce şi tătare din Constanţa au ajuns în funcţii importante, au succese care pe noi ne fac să ne simţim mândri. Un motiv de mândrie sunt şi cetăţenii turci care s-au stabilit în România, sunt în jur de 20.000 de investitori turci care s-au stabilit aici, şi-au întemeiat familii şi putem spune că sunt nişte turco-români foarte reuşiti”, a spus ambasadorul Republicii Turcia în România, în cadrul festivităţii organizate la Universitatea Ovidius cu prilejul inaugurării lectoratului de limba turcă.

Secretarul de stat în cadrul Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României Amet Aledin a menţionat că pentru păstrarea identităţii etnicilor turci şi tătari din ţara noastră trebuie promovată, în primul rând, limba maternă a acestora.
„Pentru mine este o onoare, mai ales de când am preluat funcţii de răspundere în cadrul comunităţii, să promovez limba turcă, în paralel cu promovarea limbii tătare, deoarece am considerat, ca membru al comunităţii turcice, să sprijin un astfel de demers pentru a promova o valoare spirituală esenţială pentru păstrarea identităţii unei naţiuni şi anume limba maternă. Sunt clase care s-au înfiinţat în cadrul multor şcoli din Dobrogea mai ales, în care limba turcă a devenit limbă de predare, ceea ce până la urmă este un fapt esenţial. (…) Sunt proiecte pe care le-am demarat atrăgând fonduri importante pentru judeţul Constanţa, tocmai pentru a sprijini un astfel de demers. (…) Guvernul României împreună cu Guvernul Turciei au fost capabile să dezvolte proiecte comune extrem de importante pentru noi, un astfel de demers este concretizat astăzi prin inaugurarea unui curs, pentru noi turco-tătarii din Româna, de mare valoare. Repet, limba maternă , alături de tradiţie, de istorie, de religie înseamnă reperele noastre fundamentale pentru comunităţile etnice din România. Mai ales după 1989, Guvernul României indiscutabil a promovat o politică corectă faţă de comunităţile turce din România, iar prin această politică, noi, membrii comunităţilor etnice, ne-am redescoperit identitatea”, a afirmat Amet Aledin.
Acesta a mai spus că în cadrul Universităţii Ovidius este nevoie şi de o secţie în cadrul căreia să se predea religia islamică.

„Vin cu sugestia că este nevoie aici, în cadrul Universităţii Ovidius, de o secţie specială de religie islamică, mai corect spus de predarea religiei islamice. Dar, pentru a concretiza un astfel de demers, este nevoie cu siguranţă şi de sprijinul statului turc. Sunt convins că, începând cu anul viitor, vom avea o astfel de secţie, aici, în Dobrogea, la Universitatea Ovidius”, a susţinut secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Potrivit rectorului Universităţii Ovidius, Florin Rugină, instituţia de învăţământ superior are strânse parteneriate cu universităţi de la Marea Neagră, în special cu cele din Turcia.
„Este onorant să avem această oportunitate de a deschide un lectorat de limbă, cultură şi civilizaţie turcă la nivelul Facultăţii de litere din universitatea noastră. Universitatea Ovidius este cea mai mare universitate europeană de la Marea Neagră, este cea mai mare universitate din sud-estul României. (…) Foarte importantă este dezvoltarea acestei internaţionalizări, avem relaţii cu universităţi din toate zonele lumii, dar cele mai importante relaţii sunt cu ţările care se situează în zona noastră geografică, dintre care Republica Turcia reprezintă cel mai important partener. (…) Evenimentul de astăzi nu face decât să încununeze relaţiile foarte bune pe care le avem cu comunitatea turco-tătară, care este cea mai numeroasă dintre cele peste 24 de etnii care trăiesc armonios în Constanţa”, a afirmat rectorul Universităţii Ovidius.
Referitor la propunerea lui Amet Aledin de predare a religiei islamice în cadrul Universităţii Ovidius, rectorul instituţiei a spus că se are în vedere acest lucru.

„Scopul înfiinţării unui institut de ştiinţă, cultură şi spiritualitate care funcţionează deja, include tocmai ideea de a analiza toate tipurile de religie. (…) Sigur, dacă vom dezvolta acest institut, cu domnul muftiu am avut o discuţie scurtă unde s-a pus problema dacă ne vom dezvolta ca şi universitate multiculturală, Universitatea Ovidius este cea care poate oferi toate condiţiile, iar multiculturalitatea înseamnă în principal ca oamenii să se regăsească în tot despre ceea ce vorbim, în educaţie, în credinţă … Sunt convins că vom putea contribui cu toţii ca de la anul să funcţioneze acest, să zicem, departament pe care l-am dezvolta sub toate aspectele”, a afirmat Florin Rugină.

Directorul Departamentului Balcani şi Europa de Est din cadrul TIKA, Mahmut Cevyk, a menţionat că educaţia şi cultura sunt o prioritate pentru TIKA, ceea ce a făcut ca primele investiţii în România să fie în aceste domenii.

Fondată în anul 1992, TIKA se află în subordinea directă a instituţiei primului ministru al Turciei, în prezent agenţia implementând proiecte în diverse domenii precum educaţie, cultură, sănătate, agricultură, finanţe sau turism în peste 120 de ţări. AGERPRES