Alegerea noului rector al Universităţii din Oradea a fost stabilită de Senatul universitar pentru data de 3 iunie, dacă nu vor fi impuse alte restricţii legate de pandemie, a declarat prof.univ. dr. Constantin Bungău, candidatul pentru această această funcţie la al treilea mandat.

„E adevărat, sunt singurul cadru didactic, de această, care şi-a depus candidatura pentru funcţia de rector. În anul 2012 au mai fost cinci candidaţi, iar în anul 2016, am avut doar un contracandidat. Planul meu managerial, postat pe site, se numeşte ‘Universitatea din Oradea, o comunitate pro-cunoaştere’. În cadrul acestuia, am scos în evidenţă ceea ce consider eu că ar trebui să se întâmple bine în intervalul 2020-2024”, a declarat Constantin Bungău.

Potrivit acestuia, pe lângă obiectivele clasice de performanţă pe zona educaţională şi pe zona de cercetare ştiinţifică, universitatea va fi mult mai implicată în toate activităţile aplicabile în societate. Alte obiective importante se referă la digitalizarea proceselor şi sustenabilitatea infrastructurii universitare.

„Să fim mai conectaţi la societatea zonală, naţională sau europeană. Mă gândesc nu numai la mediul de afaceri, ci şi la comunitatea locală, la partea socială, culturală, de integrare a tuturor elementelor care ar trebui să le aducă o universitate pentru regiunea în care funcţionează. Adică vrem să fim parteneri pentru toată lumea, să ne considere parteneri. Desigur că vreau să menţin toate domeniile de studii pe care le are universitatea, nu doresc să renunţ la domenii, pentru că societatea economică are nevoie de toate acestea, la unele cu număr mai mare de studenţi, la altele cu număr mai mic, dar toate sunt necesare”, a subliniat acesta.

Universitatea din Oradea a primit în anul 2019 certificatul „Grad de încredere ridicat” acordat, pentru a doua oară. Unul dintre criteriile datorită cărora Universitatea din Oradea a primit acest calificativ este că universitatea orădeană acoperă cele şase domenii fundamentale de învăţământ superior şi toată gama de programe de studii universitare. În prezent, Universitatea din Oradea are 106 domenii de licenţă, 66 domenii de master şi 18 de doctorat.

De 30 de ani cadru didactic în Universitatea din Oradea, Constantin Bungău, 54 de ani, este absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, în 1990. Este conducător de doctorat pe inginerie şi management. A parcurs toate treptele profesionale şi toate funcţiile pe care le poate avea un cadru didactic.

Preşedintele Senatului universitar, Aurel Căuş a precizat că alegerea noului rector va avea loc în Sala polivalentă a Universităţii, între orele 10 şi 16, cu respectarea tuturor restricţiilor impuse în cazul stării de alertă. Vor participa în jur de 900 de electori cadre didactice şi o sută de studenţi, membrii în Senat şi consiliile facultăţilor. Direcţia Administrativă a Universităţii va organiza prezenţa electorilor pe ore, după verificarea temperaturii la intrarea în sală, fiind dotaţi cu soluţii de dezinfectat, toţi purtând măşti de protecţie şi mănuşi.

„Se desfăşoară totul în sala polivalentă pentru că este foarte mare şi are ventilaţie, plus că se poate crea uşor un circuit de acces, cu intrare printr-o parte şi ieşire prin alta. De asemenea, cele circa zece mese ale secţiilor de votare vor avea un paravan din plexiglas. Avem posibilitatea prelungirii cu două ore”, a declarat preşedintele Senatului.

Dacă nu se va întruni cvorumul, alegerea rectorului se va relua peste două zile, în 5 iunie, situaţie în care nu va mai fi nevoie de cvorum. După alegerea şi confirmarea rectorului, vor avea loc, în termen de 30 de zile, desemnarea celor cinci prorectori ai universităţii şi concursul pentru alegerea celor 15 decani ai facultăţilor. AGERPRES