Măririle de salarii pentru cadrele didactice vor fi între 25 şi 30% net, în 2018, în două etape, a afirmat preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), Alexandru Cumpănaşu, după o întâlnire cu premierul Mihai Tudose.

Un alt aspect care considerăm că este important ca şi rezultat al întâlnirii de astăzi vizează Legea salarizării, urmând ca pentru cadrele didactice (…) măririle de salarii să fie între 25 şi 30% net, în anul 2018, în cele două etape, 1 ianuarie şi 1 martie. (…) Între 25 şi 30% majorare netă pentru învăţământul preuniversitar, (…) pentru cei care lucrează în învăţământ„, a declarat Cumpănaşu.

El a precizat că la întâlnirea de la Palatul Victoria au participat şi miniştrii Muncii, Educaţiei, Finanţelor şi Cercetării. „În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, considerăm că Guvernul a luat o decizie extrem de importantă în urma acestei discuţii extrem de lungi şi anume plata integrală sau aproape integrală a drepturilor salariale ce revin cadrelor didactice din sistemul de învăţământ, pe care le-au câştigat în instanţă, sub rezerva unei noi întâlniri între Coaliţie şi domnul prim-ministru, undeva în luna noiembrie, pentru a vedea sumele care au rămas de la rectificarea bugetară”, a spus Cumpănaşu.

Potrivit acestuia, un alt subiect abordat la întâlnire vizează sistemul universitar. „Este vorba despre sporurile pentru doctorat. La fel şi acestea, în funcţie de banii rămaşi de la rectificarea bugetară vor fi acordate integral, dar decizia va fi luată în luna noiembrie, după ce vedem exact sumele şi într-un echilibru de negociere între membrii Coaliţiei împreună cu Guvernul (…) Un alt aspect important (…) vizează modul în care astăzi se fac angajările în sistemul de învăţământ universitar. Împreună cu domnul prim-ministru şi cu reprezentanţii Guvernului am agreat o formulă simplificată pentru a face aceste angajări”, a arătat Cumpănaşu.

Un alt aspect discutat la întâlnirea de la Palatul Victoria a vizat realizarea de către Guvern, împreună cu CNMR, a unui studiu referitor la principalele domenii de pregătire a tinerilor pentru piaţa muncii.

„Pe baza acelui studiu, Guvernul va acţiona pentru a reduce sau a compensa din ceea ce înseamnă astăzi pregătire în domenii diverse (…) Dau exemple – sistemul IT, sistemul medical, cel de cercetare, unde prioritatea evident există”, a explicat Cumpănaşu.

Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre salarizarea unitară din fonduri publice pentru angajaţii care lucrează pentru proiecte, indiferent de natura acestora, dar şi despre o reformă a curriculei. „Un alt aspect pe care l-am stabilit cu premierul şi cu miniştrii este o salarizare unitară din fonduri publice pentru proiecte, indiferent de natura acestora. Pot să fie fonduri naţionale, pot să fie fonduri internaţionale, respectiv fonduri europene. Astăzi există o discrepanţă între modul în care sunt salarizaţi cei care lucrează pe proiecte din fonduri structurale sau nu (…) Au fost aspecte şi care ţin de curriculă. Aici, colegii din zona de preuniversitar au stabilit împreună cu noi mai multe întâlniri cu ministrul Educaţiei, o reformă din temelii a acestei curricule, dar şi a programei şcolare, urmând să fie realizată”, a mai afirmat Cumpănaşu. AGERPRES