usamv_cj_produse.jpgCâteva produse alimentare inedite, cum ar fi bere cu adaos de sfeclă roșie sau zer, ciocolată raw vegan cu lucernă, dulceață din fruct de cactus, dar și covrigei din făină de sfeclă roșie și de morcovi, au fost prezentate de studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Alimentele acestea și multe altele, precum și metodele prin care au fost preparate, fac parte din lucrarea de licență a tinerilor și au fost prezentate în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Alimentului. Evenimentul este special creat pentru tinerii care termină Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca, iar la ediția din acest an au fost prezenți cu produse aproximativ 80 de studenți.

O studentă, Simona Cosmina Fodor, a pregătit dulceață din fructe de cactus cu adaos de coajă de ou și speră să găsească o soluție pentru scoaterea pe piață a acestui produs. „Am încercat să valorific un subprodus din industria alimentară, și anume cojile de ou, aducând în produs un aport de calciu. În urma analizelor fizico-chimice pe care eu le-am făcut, am ajuns la concluzia că această dulceață din fruct de cactus conține anti-oxidanți, polifenoli și calciu. Se poate mânca pe pâine, pe biscuiți. Sper să fie o firmă interesată de această dulceață care este un produs funcțional”, a spus Fodor.

Alți studenți au venit la această expoziție cu feluri interesante de bere — una cu adaos de sfeclă roșie, care conferă produsului o spumă colorată și cu o tărie de 7%, alta cu zer, care are o alcoolemie mai scăzută, de doar 3,8%, iar alta cu ciocolată. „Am folosit zer, pentru că aduce un aport nutritiv, cum ar fi calciu, dar și fier sau fosfor. Este o bere interesantă deoarece valorifică un subprodus din industria laptelui, zerul, care se regăsește în produs în proporție de 30%”, a spus Felicia Șomlea.

Cea mai tare bere expusă, cu o alcoolemie de 12%, a fost cea cu infuzie de ciocolată, care conține și trei tipuri de hamei și trei de malț. „Am pus ciocolată deoarece în România nu se folosește acest ingredient în bere și am vrut să încerc ceva nou. Prețul unei sticle ar fi de circa 15 lei. Cred că în Belgia, care este o țară recunoscută pentru bere și ciocolată, berea mea ar avea succes”, a spus Alexandru Varodi, studentul care a creat berea.

Ciocolata raw vegan cu lucernă a fost de asemenea un produs interesant, iar tânăra care a pregătit-o a spus că s-a gândit la valorificarea unui ingredient care se găsește din belșug, dar care este mai puțin folosit în industria alimentară. „Lucerna este bogată în vitamine și minerale, conținând de patru ori mai multă vitamina C decât citricele, dar și calciu, caroten, clorofilă. Am folosit stevie în loc de zahăr. Ciocolata mea se adresează consumatorilor raw vegan, dar și celor care doresc să consume produse sănătoase”, a spus Raluca Țiplea.

Alți studenți au preferat rețetele tradiționale, pe care însă le-au modificat în încercarea de a le face mai ușor de suportat de către organismul uman, cum ar fi mici cu carne de curcan și de porc sau covrigei din făină de sfeclă roșie și din făină de morcovi, care aduc un plus de fibre produsului și un plus de culoare, fără a se ridica nivelul zahărului și fără coloranți alimentari.

Prin această expoziție profesorii de la USAMV încearcă să își încurajeze și să își pregătească studenții să gândească o rețetă de la idee la rezultatul final și să ia în considerare și soluțiile de promovare și prezentare a produsului. „Ceea ce noi vedem este o perspectivă viitoare de dezvoltare a industriei alimentare românești, în sensul în care ne vom reorienta de la o alimentație în masă, spre una personalizată”, a spus și decanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor a USAMV, Maria Tofană. Aceasta a precizat că un principiu esențial în crearea rețetelor a fost ca toate să fie sigure pentru consum. AGERPRES