Posibilitatea oferită facultăţilor de a alege între lucrare de licenţă sau examen scris nu este o noutate pentru nicio universitate, a declarat marţi pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al UB, Mirabela Amarandei, care a afirmat că Facultatea de Drept a Univeristăţii Bucureşti a ales ”varianta susţinerii examenului scris în încercarea de a avea un examen de licenţă mai riguros”.

Precizările acesteia vin după ce ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat că Facultatea de Drept din Bucureşti este singura instituţie care a renunţat la lucrarea de licenţă, făcând trimitere la un ordin de ministru semnat în decembrie anul trecut prin care s-a aprobat metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă.

„Mulţi ani, examenele de licenţă s-au susţinut sub forma unei probe scrise. Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti a ales varianta susţinerii examenului scris în încercarea de a avea un examen de licenţă mai riguros. (…) Trecând la ordinul de ministru despre care domnia sa pomeneşte (n.r. – Liviu Pop) este important de spus că posibilitatea acordată prin acel ordin ca instituţiile de învăţământ superior să organizeze examen de licenţă cu una – două probe nu este o noutate în România. Aceeaşi situaţie a fost oferită instituţiilor de învăţământ superior printr-un ordin similar în anul 2007, iar în perioada 2008 – 2011 numeroase facultăţi – inclusiv Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti a organizat examen de licenţă pe baza unei probe scrise. Este o prevedere perfect legală, ea nu reprezintă o noutate pentru învăţământul superior”, a spus Amarandei.

Potrivit acesteia, examenul de terminare a facultăţii, aşa cum este el prevăzut în metodologiile specifice, poate fi susţinut fie prin lucrare de licenţă, fie prin probă scrisă sau ambele.

„Argumentul pe bază căruia s-a luat această decizie, explicat şi la momentul hotărârii, a fost acela că în piaţa liberă există mii de oferte de lucrări de licenţă de vânzare”, a explicat aceasta.

Ea a precizat că CNATDCU se ocupă cu verificarea lucrărilor de doctorat şi nu a celor de licenţă, în replică la afirmaţia ministrului Pop care a spus că speră ca acest for, împreună cu Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, să analizeze lucrările de licenţă din ultimii şase ani de la Facultatea de Drept a UB, pentru a stabili dacă au fost sau nu plagiate.

„Domnul ministru al Educaţiei încurcă borcanele. Pomeneşte de CNATDCU în condiţiile în care vorbeşte de lucrări de licenţă. Domnia sa ar trebui să ştie că atribuţiile CNATDCU fac referire exclusiv la verificarea autenticităţii tezelor de doctorat, sub nicio formă a lucrărilor de licenţă. (…) Îl invităm pe domnul ministru Liviu Pop şi pe oricine altcineva la Facultatea de Drept a UB şi suntem ferm convinşi că timpul petrecut la noi la facultate îl va ajuta să îşi îmbunătăţească cunoştinţele juridice, inclusiv în domeniul Educaţiei”, a susţinut Mirabela Amarandei.

Ministrul Liviu Pop a făcut marţi referire la un ordin de ministru care dă posibilitatea universităţilor să aleagă forma de susţinere a examenului de licenţă.

„Unul dintre ele, care mi-a atras atenţia, este Ordinul din 20 decembrie prin care s-a aprobat metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă. Ce spune acest ordin? Că facultăţile pot să nu prevadă în examenul de licenţă lucrarea de diplomă, adică toţi absolvenţii ciclului de licenţă care anul acesta, pentru că ordinul este de anul trecut din 20 decembrie, au susţinut examenul de licenţă decidea universitatea, în speţă facultatea, dacă în cadrul acestui examen de licenţă este sau nu este nevoie de lucrarea de licenţă. Paradoxal, din datele pe care le am până acum, singura facultate care nu a avut în cadrul examenului de licenţă lucrarea de licenţă este Facultatea de Drept, unde domnul ministru care a semnat ordinul este rector. Şi vin direct şi fără menajamente cum mă ştiţi şi îi întreb cinstit pe colegii profesori universitari de la Facultatea de Drept a UB – se plagiază lucrările de licenţă acolo? De ce a fost nevoie de acest ordin cu dedicaţie pentru Facultatea de Drept din Universitate?”, a afirmat demnitarul, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că va modifica ordinul de ministru de anul trecut.

„Sper ca CNATDCU (…) să analizeze alături de Universitatea din Bucureşti – Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti licenţele din ultimii şase ani dacă vreţi. Să vedem dacă au fost sau nu au fost plagiate. (…) Evident acest ordin îl voi modifica după ce voi avea acordul Consiliului Naţional al Rectorilor, Academiei Române şi ARACIS. Dacă şi CNATDCU ne dă un punct de vedere, nu este nicio grabă, avem timp până anul viitor să facem dezbateri publice pe acest ordin”, a afirmat ministrul. AGERPRES