univ de vest tm.jpgPersonalitatea lui Nelson Mandela a fost elogiată, vineri, la Universitatea de Vest Timişoara (UVT), de ambasadorul Africii de Sud în România, Thenjiwe Ethel Mtintso, care a vorbit despre viaţa şi personalitatea fostului preşedinte al ţării africane, conducătorul mişcării de luptă împotriva apartheidului şi promotor al toleranţei.

Cu acest prilej, a fost lansată Ziua Mandela, pentru prima dată în România, eveniment promovat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi care marchează cei 67 de ani pe care liderul din continentul sud-african i-a pus în slujba comunităţii internaţionale.

‘Au fost momente când s-a discutat inclusiv despre înfiinţarea unui nou tribunal, asemeni celui pentru condamnarea naziştilor din al Doilea Război Mondial, iar Nelson Mandela a spus ‘Nu! Aceştia trebuie iertaţi. Trebuie să fim toleranţi’ (…). Se spune despre Africa de Sud că este un miracol, un ‘curcubeu’. Nu este vorba despre niciun miracol, este vorba de foarte multă muncă realizată în comun de toţi cetăţenii, indiferent de culoare. Exemplul nostru a fost urmat şi de Zimbabwe şi de restul ţărilor, pentru că a fost un exemplu bun’, a afirmat diplomatul sud-african în discursul său.

Ziua Mandela se doreşte a fi o invitaţie la nivel global de implicare personală, prin voluntariat, în efectuarea a 67 de minute de muncă voluntară pentru a genera o schimbare în folosul umanităţii, iar promotorul acestui eveniment în Timişoara este Centrul de Studii Africane ‘Ubuntu’ al UVT.
‘În premieră naţională, UVT a lansat acest eveniment, care este mai mult o invitaţie pentru fiecare dintre noi să facă ceva pentru comunitate. Deschidem o astfel de acţiune pe care o vom perpetua în viitor’, a afirmat prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT. AGERPRES