astarastoae_vasile_.jpgUn număr aproximativ 800 de persoane, majoritatea medici, au semnat în mai puţin de două zile petiţia de susţinere a prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi, iniţiată de prof. dr. Constantin Ciuce, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Printre semnatari se numără: conf. dr. Gabriel Dimofte, prof. dr. Romeo Ciobanu, prof. dr. Mihai Ionac, prof. dr. Anca Buzoainu, prof. dr. Lucian Miron, prof. dr. Ioan Danila, prof. dr. Klara Brinzaniuc, prof. dr. Eugen Târcoveanu, prof. Mariana Graur, prof. dr. Monica Acalovschi, dr. Bogdan Jansen.

În susţinerea sa dr. Radu Iliescu de la Iaşi afirmă: „Am hotărât să îmi desfăşor cariera academică în România, la UMF Iaşi, după 10 ani în Europa vestică şi SUA, convins de reformele profesorului Vasile Astărăstoae. Semnez această petiţie cu convingerea că reformele şi promotorul lor, profesorul Vasile Astărăstoae, nu pot fi oprite de interese meschine”.

La rândul său prof. dr. Mihai Ionac de la Timişoara spune: „Ştiţi că este o vorbă: numai în pomul cu fructe se aruncă cu pietre. De data acesta, ca în majoritatea cazurilor când într-o instituţie de stat se construieşte un sistem performant şi competitiv, „fructele” nu sunt dorite. Şi semnalul este clar şi răspicat, din nou. Metodele sunt cele binecunoscute, staliniste. Îi doresc domnului Astărăstoae săi aibă putere şi multă sănătate şi îl asigur că nu este singur”.

Dr. Adrian Cacovean de la Râmnicu Vâlcea apreciază că: „Domnul profesor Astărăstoae este un incomod guvernării actuale. Ceea ce vedem acum este o înscenare cu tentă vădită de a împroşca cu noroi un om ferm şi incomod în calea tuturor promovărilor politice, incompetente şi penale ale guvernării actuale”.

Petiţia de susţinere a prof. dr. Vasile Astărăstoae vine ca urmare a învinuirilor din dosarul DNA de aderare la un grup infracţional, abuz în serviciu, tentativă la fals pentru rambursarea unor fonduri europene, conflict de interese. Dosarul vizează trucarea platformei eLearning a UMF Iaşi, care a fost implementată cu fonduri europene în valoare de peste 6,4 milioane de euro. În acelaşi dosar sunt anchetate alte 18 persoane, printre care fiica sa Daniela, dar şi directorul economic şi cel de comunicare ai UMF. Ultimii doi au fost reţinuţi, în timpul săptămânii trecute, pentru 24 de ore, urmând ca luni să fie prezentaţi în faţa magistraţilor Curţii de Apel Iaşi, cu propunere de arestare preventivă de 29 de zile.

Platforma e-learning a UMF Iaşi este cea mai complexă platformă de acest tip din România, care ţine evidenţa prezenţei la cursuri şi seminarii, rezultatele examenelor, CV-urile cadrelor didactice, activitatea acestora. De asemenea, pe aceeaşi platformă sunt postate şi cursuri pentru studenţi precum şi informaţii privind cazarea sau cuantumul taxelor. Informaţiile sunt furnizate în limbile română, engleză şi franceză. AGERPRES