birchall_ana.jpgDeputatul PSD Ana Birchall a susținut, într-o declarație politică din Plenul Camerei Deputaților, că scăderea graduală a vârstei preșcolarilor și creșterea învățământului obligatoriu poate fi o opțiune bună pentru sistemul de educație din România. Deputatul PSD a afirmat că educația timpurie poate ajuta copii defavorizați și familiile tinere din România să se dezvolte, scăzând abandonul școlar în zone defavorizate din România, cum este și județul Vaslui.

„Studiile PISA demonstrează faptul că educația timpurie, mai precis introducerea copiilor cu vârste între 2 și 6 ani în sistemul de învățământ, cresc considerabil performanțele acestora pe timpul întregului parcurs educațional. (…) Una din cauzele principale ale abandonului școlar este lipsa unei educații în familie. Atunci când condițiile financiare nu permit, din păcate foarte mulți copii și părinții lor nu observă beneficiile educației de calitate. Aceste cazuri, întâlnite în multe zone defavorizate din România, cum este și județul Vaslui ne dau un nou argument puternic pentru susținerea educației timpurii”, a declarat Ana Birchall, potrivit sursei citate.

Ana Birchall a adăugat că dreptul la o educație performantă și adaptată provocărilor vremurilor „nu trebuie să fie o favoare, ci este o obligație pe care noi trebuie să o asigurăm copiilor noștri de la prima până la ultima zi de școală”. „Educația timpurie poate ajuta familiile tinere. Astfel, după terminarea concediului de creștere a copilului, sistemul public de învățământ preșcolar poate ajuta familiile tinere cu creșterea copiilor, poate ajuta la dezvoltarea acestora într-un mediu nou, plin de provocări menite să-i pregătească pe micuți pentru școală. Așa cum am mai susținut, inclusiv de la tribuna Parlamentului, prin politici publice țintite statul trebuie să spargă cercul vicios în care se află prins prizonier un tânăr, o familie tânără prin încurajarea primului loc de muncă, primei case, primului copil. Susțin decizia Ministerului Educației, cu condiția să fie dublată de inițierea unui plan pe termen lung de a extinde sistemul de învățământ obligatoriu de stat sau privat și pentru copiii de 3 sau 4 ani pe model britanic”, a subliniat Ana Birchall în plenul Camerei Deputaților, potrivit sursei amintite. AGERPRES