Ancheta in cazul unui scandal sexual la liceul din Horezu

Politia din Horezu ar putea ancheta conducerea Grupului Scolar “Constantin Brancoveanu”, pentru tainuirea unei acuzatii de hartuire sexuala la adresa unui profesor.
“Este posibil sa fie cercetati si directorii acestei unitati de invatamant, care nu au procedat asa cum trebuia, neinstiintand politia in legatura cu acuzatia de hartuire sexuala adusa de una dintre eleve profesorului ei de desen. Fiind vorba de o fapta incriminata de Codul Penal, hartuirea sexuala nu trebuia tainuita sub pretextul ca se va face o ancheta interna”, au precizat surse din IPJ Valcea.

Potrivit surselor citate, o fapta de natura penala nu poate fi anchetata doar sub aspect administrativ, asa cum se pare ca s-a mai intamplat si in urma cu cativa ani, cand aceluiasi cadru didactic i-au fost aduse acuzatii similare, de catre o alta eleva. In plus, daca ar fi fost sesizata, politia ar fi intrat imediat in posesia probelor video furnizate de sistemul de supraveghere video al liceului, orice intarziere in securizarea probelor fiind critica pentru buna desfasurare a anchetei, precizeaza sursele mentionate.

In opinia politistilor, atitudinea conducerii scolii este cu atat mai de neinteles cu cat Grupul Scolar “Constantin Brancoveanu” din Horezu este semnatar al unui protocol de colaborare cu IPJ Valcea in vederea combaterii faptelor de violenta si a celor antisociale din scoli. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Valcea a solicitat directorilor liceului note explicative in legatura cu modul in care a procedat in cazul acuzatiei de hartuire sexuala.

In replica, directorul general al liceului, Constantin Sorici, si-a exprimat surprinderea fata de pozitia politiei si parchetului. In opinia sa, decizia scolii de a sesiza aceste institutii nu putea fi luata inainte de finalizarea unei anchete interne. Ancheta interna a fost decisa de conducerea scolii la cinci zile dupa data presupusei fapte de hartuire sexuala si la trei zile dupa ce eleva l-a sesizat pe unul dintre directorii adjuncti in legatura cu cele intamplate.

Adolescenta, de 17 ani, a reclamat la politie ca profesorul ei de desen, de 60 de ani, ar fi agresat-o sexual intr-un depozit de manuale si materiale didactice, unde o chemase ca sa ii puna la dispozitie un model de proiect. Dupa ce eleva a sesizat politia, oamenii legii au intrat in posesia unei casete video inregistrate de aparatura de supraveghere a scolii. Potrivit surselor citate, pe aceasta caseta se observa cum eleva iese din cabinetul respectiv intr-o stare de agitatie, stergandu-se insistent pe fata si pe corp.

Specialist in iconografie si cunoscut plastician cu multe expozitii personale, coordonator al unor tabere nationale in domeniu, profesorul de desen se declara nevinovat, insistand ca elevii vor sa il discrediteze din pricina unor neintelegeri.