Inspectoratul Şcolar Timiş va deschide o anchetă la cele patru licee care au avut promovabilitate zero la prima sesiune de bacalaureat din acest an, iar directorii acelor unităţi şcolare vor fi schimbaţi.

Două dintre aceste licee au avut acelaşi rezultat şi anul trecut.
Trei licee din Timişoara au obţinut, în schimb, rezultate excelente, cu promovabilitate de peste 90%: Liceul Teoretic german „N. Lenau” (98%), Colegiul Naţional Bănăţean (94%) şi Colegiul Naţional „C.D. Loga” (91%).

„Rezultatele slabe înregistrate de cele patru licee vor face obiectul unei analize în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Timiş, vrem să vedem care sunt factorii esenţiali care au condus la rămânerea celor două unităţi şcolare în aceleaşi coordonate. (…). Întâmplarea face ca cele două licee proaste să fie conduse de doi directori foarte buni”, a declarat, luni, inspectorul şcolar general Cornel Petroman.

Acesta a subliniat faptul că rezultatele obţinute de tineri depind foarte mult şi de materialul uman, un rol deosebit în procesul de învăţare revenindu-le, pe lângă profesori, şi elevilor, dar şi familiilor acestora, care ar trebui să ţină o legătură mult mai strânsă cu şcoala.
Petroman a subliniat că la liceele cu cele mai slabe rezultate au intrat, în clasa a IX-a, elevii cu notele cele mai mici, iar rezultatele s-au văzut acum.

Alături de cele patru licee de la care niciun absolvent nu a trecut examenul de bacalaureat (Grup Şcolar Agricol „Iulian Drăcea” Timişoara, Grup Şcolar Agricol Biled, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Timişoara şi Liceul Particular „Henri Coandă” Timişoara), alte 13 unităţi şcolare au înregistrat o promovabilitate sub 10% a bacalaureatului.
Dintre cei peste 5.600 de candidaţi la examenul de bacalaureat în Timiş, peste 1.200 au făcut contestaţii, 413 la limba română, 409 la matematică, 123 la biologie, iar la psihologie şi filosofie, câte 1.

„Contestaţiile sunt resigilate şi trimise la centrul regional de la Arad, unde sunt recorectate şi retransmise în Timiş. Afişarea rezultatelor finale se va face în 13 iulie”, a precizat Cornel Petroman.

Rata de promovabilitate în judeţ a fost de 42%, cu 10% mai mult decât anul trecut. AGERPRES