Senatul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) a ales pe 30 decembrie, cu 103 voturi pentru si 24 impotriva, un nou rector, in persoana fostului ministru al Educatiei, Andrei Marga.
Din cei 140 de membri ai Senatului UBB au fost prezenti la sedinta 137, dintre acestia opt declarand ca se abtin, iar doi nu au votat deloc. Andrei Marga se afla la al treilea mandat de rector, primele doua desfasurandu-se in perioada 1993-2004.

Tot pe 30 decembrie au fost numiti noua prorectori noi, dintre care doi etnici maghiari si unul german, si a fost ales un nou Consiliu Academic, care va fi condus de fostul cancelar general al UBB, Serban Agachi. Pana pe 30 decembrie, rector al UBB a fost istoricul Nicolae Bocsan, care, pentru urmatorii patru ani, va fi prorector responsabil cu dezvoltarea.

Andrei Marga a fost singurul candidat la functia de rector si a amintit ca si-a depus candidatura cu putin timp inainte de expirarea timpului necesar, adica in data de 15 decembrie, iar pana la acel moment niciun alt profesor nu-si manifestase dorinta de a ocupa aceasta functie. „Nu stiu de ce nu si-a mai depus nimeni candidatura si nu cred ca este vina mea ca nu am avut contracandidat”, a declarat Marga. Serban Agachi a afirmat ca UBB este o universitate grea si ca probabil nimeni nu si-a asumat raspunderea conducerii ei.

Noul rector a spus ca, daca va putea indeplini tot ceea ce si-a propus prin programul managerial, vor exista foarte multe sanse ca in urmatorii patru ani UBB sa acceada in topul primelor 500 de universitati din lume. „Avem acum un rectorat foarte puternic care cu siguranta va putea smulge …- daca ati zburat vreodata cu un Boeing 777, care are doua motoare foarte puternice care smulg avionul de pe pamant si-l duc in aer – intreaga universitate si o pune pe o traiectorie foarte buna”, a spus Marga, care a adaugat ca UBB are o perceptie buna la nivel international.

De asemenea, el a afirmat ca UBB va trebui sa faca fata unei competitii internationale acerbe, la care se adauga faptul ca, in 2009, se vor lua anumite decizii in domeniul educatiei, in legatura cu Declaratia de la Bologna. „Sistemul are paharul mai mult decat jumatate plin, dar este o parte inca goala. Sistemul trebuie testat in raport cu piata, trebuie sa faca loc multispecializarii, sa evite o suprareglementare si sa lase universitatilor spatiu de miscare”, a mai spus Marga.