marga_andrei_.jpgRectorul Universitatii Babes-Bolyai (UBB), prof. univ. dr. Andrei Marga, considera legitime si adecvate masurile Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) in privinta admiterii la universitatile private „Spiru Haret” si „Petre Andrei”.

Intr-o declaratie formulata marti, la solicitarea presei, profesorul Andrei Marga a subliniat ca „problema care se deschide acum este continuarea, cu consecventa, a unei abordari responsabile si exigente, care oricum este intarziata”.

Prestigiosul universitar clujean a aratat, in context, ca „in sistemul universitar din Romania, construit la inceputul anilor ’90, sunt erori grave si confuzii culturale”.

„Eroarea principala este supradimensionarea: o tara cu ceva peste 20 de milioane de locuitori nu poate si nu va putea sustine adecvat peste 90 de universitati, cate sunt astazi recunoscute. Aceasta eroare atrage, intre altele, o coruptie endemica. In fapt, Romania are prea multe unitati ce se boteaza pompos ‘universitati’ si prea putini studenti”, sustine rectorul UBB. Si confuziile culturale sunt multiple, a explicat profesorul Andrei Marga.

„Iata cateva. Mai intai dreptul de libera initiativa in economie a fost si este interpretat abuziv in Romania ca libertate de a infiinta universitati. Se poate observa, in cazurile Angliei, Germaniei, Italiei si al multor altor tari foarte deschise, ca aceasta interpretare nu se practica. Apoi, se considera ca universitatea se reduce la organizarea unor cursuri pe care le poate sustine oricine conspecteaza niste carti. Mai departe, se crede ca daca se satisfac criteriile unei autoritati formale si se obtine o lege de infiintare exista, deja, universitatea. In sfarsit, se invoca abuziv asigurarea de sanse de studii pentru cetateni, cata vreme stim ca nu este echitate acolo unde nu este calitate”, a argumentat rectorul UBB. Andrei Marga a amintit, cu acest prilej, ca exista astazi, in tarile dezvoltate, proceduri de autorizare sau de acreditare „prin care se cauta tinerea sub control a calitatii”.

„Nu este nicidecum sigur ca se reuseste. In Romania, de pilda, Consiliul National de Autorizare si Acreditare, care a functionat pana la actualul ARACIS, a fost un esec: dovada este sistemul supradimensionat si corupt care a rezultat. Fara proceduri, insa, nu se poate gestiona un sistem in care se mai considera pregatirea universitara drept bun public”, a explicat rectorul UBB.