Fostul ministru al Educatiei, Andrei Marga, este singurul care si-a exprimat dorinta de a ocupa functia de rector al Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB), ultima zi de depunere a candidaturilor fiind sambata, 15 decembrie.
Marga, care in prezent este presedintele Consiliului Academic al UBB, explica in proiectul managerial depus de ce si-a depus candidatura. „Candidez din sentimentul datoriei: dupa unsprezece ani in care am detinut functia respectiva (1993-2004), am lasat aceasta institutie in cea mai ampla dezvoltare din istoria de pana atunci, incat intrebarea ‘nu ar trebui pus iarasi umarul intr-un moment crucial, intr-un context cu necunoscutele lui, in care noi decizii majore trebuie luate?’ a devenit moral presanta”, spune Marga in documentul mentionat.

Profesorul Marga si-a intitulat programul „Schimbare, codificare, competitivitate” si mentioneaza ca nu are apetitul functiilor, cu atat mai mult cu cat le-a parcurs deja pe toate – sef de catedra, decan, prorector, rector, ministru, lider de relevanta internationala.
„Pe de alta parte, am demisionat in 1999 din functia de ministru, din ratiuni bugetare, si, in 2001, din cea de lider politic national. Nu am inlocuit cercetarea stiintifica cu consacrarea prin functie sau cu comercializarea profesiei. Devenind universitar, am considerat totdeauna ca totul este in raspunderea mea. Am acceptat, asadar, sa particip din nou la competitie, cu sentimentul datoriei – si nimic mai mult”, a afirmat Andrei Marga.

Acesta considera ca, pe viitor, profilul multicultural al Universitati Babes-Bolyai trebuie accentuat, impreuna cu dezvoltarea dialogurilor internationale si a abordarii interculturale, cultivata de Uniunea Europeana. De asemenea, egalitatea in drepturi a liniilor de studii va fi efectiva si va incuraja dezvoltarea dimensiunii interculturale a structurii existente.

Marga afirma ca universitatea centrata pe student corespunde cel mai bine societatilor deschise de astazi si competitiilor de pe pietele globalizate, iar acest lucru presupune, in cazul UBB, ameliorarea radicala a conditiilor profesionale ale studentilor, a conditiilor sociale, a conditiilor culturale.

Andrei Marga se afla la a treia candidatura pentru functia de rector al UBB, dupa ce a condus universitatea intre 1993 si 2004. Actualul rector al universitatii este Nicolae Bocsan.