marga_andrei_.jpgUniversitatea Babes-Bolyai (UBB) a aplicat, in 2009, cu succes, propriul program anticriza si a depus eforturi sustinute in vederea sporirii competitivitatii, afirma rectorul UBB, prof. univ. dr. Andrei Marga.

”Institutia a inregistrat pasi importanti pe fondul unei societati marcate de reducerea activitatii economice, sporirea somajului, deteriorarea functionarii institutiilor si extinderea neincrederii. In 2009, UBB a continuat angajarea de personal didactic, primind in structurile sale peste 250 de cadre didactice noi, astfel incat raportul dintre posturile didactice ocupate de titulari si efectivul de studenti s-a stabilizat la peste 72%. Totodata, Universitatea a intrat in examinarea autoritatii de evaluare universitara si a obtinut calificativul maxim. In 2009, facultatile au inceput sa intre in evaluarea universitara internationala”, arata profesorul Andrei Marga.

In anul universitar 2009-2010, institutia sarbatoreste 90 de ani de la intemeierea Universitatii romanesti din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, a fost organizat, in premiera, Forumul Universitar Clujean, in cadrul caruia au sustinut conferinte numeroase personalitati clujene si din alte centre universitare. Amplul program al aniversarii a inclus, de asemenea, numeroase activitati cu participare nationale si internationale. Totodata a fost inaugurat Parcul Memoriei Universitare, in care sunt expuse busturile unor prestigioase personalitati ale mediului academic clujean. In acest an, la UBB au fost deschise noi biblioteci – cea de Istorie si Filosofie, intr-o noua organizare, si cea de Stiinte Sociale Contemporane -, si a inceput reconstructia bibliotecilor nemodernizate din facultati si din extensiuni. Pe de alta parte, a fost organizat sistemul tutorial pentru a individualiza asistarea studentilor. UBB a inaugurat Institutul Confucius, bazinul de natatie ”Universitas”, Centrul de Kinetoterapie, Institutul de Tehnologie, Institutul de Turcologie si Baza de Practica Baru-Mare.

Noi reviste editate de UBB au fost trecute in sistemul cotarii internationale, sporind substantial numarul studiilor publicate in regimul acestui sistem. Profesori ai institutiei au publicat opere fundamentale, s-au reformulat criteriile de evaluare a cercetarii stiintifice, luandu-se in considerare diferentele de performante specifice dintre specializarile numeroase ce compun o universitate comprehensiva.

”Universitatea Babes-Bolyai si-a elaborat recent o abordare competitiva international a calitatii, excelentei, rankings-urilor, considerand reperele internationale, situatia si experienta proprie si orientandu-se spre actiuni efective de schimbare a sistemului. S-a pus accentul pe dezvoltarea tehnologiei plecand de la considerentul ca totdeauna cunoasterea veritabila are un orizont tehnologic”, subliniaza rectorul UBB.


Serviciile studentesti au fost reorganizate. A fost dat in folosinta modernul camin studentesc Economica II, iar Centrul de Cariera si-a intensificat activitatile. La Sfantu-Gheorghe si la Sighetu-Marmatiei s-au inaugurat cladiri moderne. Facultatea de Stiinta Mediului va fi inaugurata in curand, in noul amplasament. Noile investitii de la Facultatile de Geografie, Educatie Fizica si Sport, Matematica si Informatica, Teologie Ortodoxa, Psihologie, Teatru si Televiziune, Studii Europene, Stiinte Economice sunt in desfasurare sau in curs de lansare. Profesorul Andrei Marga releva ca, desi anul 2009 a fost un an dificil sub aspect financiar, cu reduceri de alocari bugetare semnificative, UBB a reusit sa mentina veniturile personalului la nivelul obtinut anterior crizei.


Rectoratul si-a concentrat atentia asupra nevoii ca fiecare catedra si fiecare facultate sa isi asigure sustenabilitatea. In cooperarea internationala actiunile au fost de anvergura, fiind relansate cooperarile cu mari universitati din SUA, Rusia, Germania si Israel. In acelasi timp, a sporit semnificativ efectivul studentilor straini atrasi, precum si efectivul doctoranzilor veniti din alte tari si au fost organizate importante reuniuni internationale, parte din ele consacrate crizei globale si locale, mediului, riscurilor si resurselor.


”In 2009, s-au pus bazele Consortiului ”Universitaria”, din care fac parte Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Academia de Stiinte Economice din Bucuresti. Consortiul a intervenit cu memorii si contributii proprii la reluarea reformei universitare din Romania de astazi si cu sesizari ale erorilor de politica educationala. Rectoratul UBB a adresat memorii autoritatilor centrale aratand ca este necesara reluarea dublei specializari, schimbarea reglementarii doctoratului, reglementarea studiilor postdoctorale, revigorarea pedagogiei si reorganizarea studiilor de teologie. Consiliul de Administratie a aratat cat de gresita este politica blocarii posturilor, precum si politica taierilor de salarii”, subliniaza universitarul clujean.


Potrivit rectorului UBB, Comisia Europeana a semnalat, in 2009, slaba capacitate administrativa a autoritatilor, iar presa internationala – The Economist printre altele – a vorbit de incompetenta deciziilor acestora. ”Ca rezultat, politica anticriza a ramas modesta, iar Romania s-a plasat in urma tarilor Uniunii Europene, ceea ce are consecinte asupra competitivitatii universitatilor. Reprezentantii Universitatii Babes-Bolyai au semnalat continuu aceasta situatie”, afirma profesorul Andrei Marga. AGERPRES