Andrei Marga respinge limitarea drepturilor la studii, prin Legea Educaţiei

marga_andrei_.jpgRectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, susţine că punerea în aplicare a legilor adoptate recent – legea pensiilor, a salarizării şi a educaţiei – ”duce, după cum se observă deja, la absurdităţi”, iar în cazul educaţiei şi la ”inutile limitări ale drepturilor la studii”.

”Acestea ar fi doar retorice, dacă nu ar atinge soarta oamenilor. Mă refer aici la un singur exemplu: limitarea inutilă a drepturilor de studii prin Legea Educaţiei publicată deunăzi de ‘Monitorul Oficial’. Sunt cel puţin patru articole, de gravitate variabilă, dar mare, care limitează dreptul la studii al cetăţenilor României”, a afirmat vineri rectorul UBB, potrivit unui comunicat de presă. Universitarul clujean exemplifică afirmaţia sa prin articolul 140 (2) al legii, care anulează studiile master la distanţă.

”Se poate discuta dacă studiile master la distanţă pot fi organizate în ştiinţele experimentale, inginerii, medicină; mai curând nu este cazul. Dar oprirea tuturor studiilor master la distanţă este o eroare, cel puţin din motivul că limitează dreptul la studii al unor tineri care locuiesc şi lucrează în alte localităţi şi care pot realiza ‘frecvenţă redusă’ cu mijloacele electronicii de astăzi”, a mai susţinut profesorul Andrei Marga. Rectorul UBB arată, totodată, că articolul 140 (4) anulează şi doctoratul la fără frecvenţă, împiedicând persoane care lucrează în alte oraşe decât centrele universitare să urmeze studii doctorale.


”Nu insist asupra faptului evident că mulţi profesori, medici, jurişti, economişti şi alţii vor fi opriţi să-şi completeze studiile, dar remarc împrejurarea că, cel puţin la UBB, sute de candidaţi străini competitivi sunt respinşi inutil. (…) Relevanţa doctoratelor nu este a priori subminată de forma doctoratului. Diferite ţări nu fac distincţia dintre ‘frecvenţă’ şi ‘fără frecvenţă’, încât lasă în seama persoanei ce face cu timpul său şi cum se pregăteşte, dar nu conţin interdicţii în lege”, a explicat Marga.


În ceea ce priveşte articolul 150 (3), Andrei Marga subliniază că acesta prevede că doar 5% dintre studenţi au dreptul să promoveze doi ani într-un an. ”Cine stabileşte a priori câţi studenţi promovează doi ani într-un an? Poate fi 1%, pot fi 10%? Ce rost au astfel de prevederi într-o lege serioasă? În sfârşit, pentru a limita enumerarea de exemple, în articolul 157 nici nu se mai aduce vorba de ‘joint master’ sau ‘master internaţional’, care fac parte din chiar politica Uniunii Europene. Oare legea nu cunoaşte reglementările Uniunii Europene?”, întreabă rectorul UBB.


Din punctul său de vedere, ”o lege gândită de oameni pricepuţi (…) nu conţine limitări inutile, ci reglementări riguroase ale rutelor de studii”. ”Cât priveşte reforma, legea în cauză nu face nicio reformă, în primul rând din motivul, bine remarcat de un coleg din Iaşi: tot ceea ce este bun în lege este plagiat din reglementări vechi, iar ceea ce este nou este greşit”, a mai spus rectorul Andrei Marga. AGERPRES