angela merkel.jpgCancelarul Germaniei, Angela Merkel, a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş Bolyai, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Aula Magna la care au fost prezente personalităţi de prestigiu ale vieţii academice româneşti.

Rectorul Andrei Marga a evidenţiat în discursul rostit cu acest prilej că Universitatea Babeş Bolyai acordă cel mai înalt titlu academic „doamnei Angela Merkel, doctor în ştiinţe, cancelarul federal al Germaniei, pentru merite istorice în considerarea unui nou fel de a face politică, în abordarea inovativă a problemelor contemporane şi în consolidarea unităţii europene”. Totodată, rectorul UBB a subliniat că doamna Angela Merkel „a intervenit cu soluţii inovative la problemele stringente ale societăţii moderne târzii”.

„Am în vedere, spre exemplu, ceea ce s-a petrecut în după-amiaza zilei de 10 octombrie 2008, când sistemul financiar mondial se afla în faţa pericolului prăbuşirii. Atunci, cancelarul federal Angela Merkel a luat decizia istorică de a transforma cu pricepere, clarviziune şi curaj clipele vecine unei prăbuşiri financiare a lumii civilizate într-un succes, prin intervenţia guvernamentală cu 480 miliarde de euro în sprijinul băncilor”, a spus Andrei Marga. El a susţinut că Angela Merkel a pus mereu accentul în deciziile pe care le-a luat pe educaţie, care a făcut „gloria şcolilor germane”.


În Laudatio, decanul Facultăţii de studii europene, Ladislau Gyemant, a arătat că destinul personal al demnitarului german simbolizează destinul unei ţări care şi-a realizat, după patru decenii, într-un spaţiu european, refacerea unităţii sale sub semnul triumfului democraţiei şi statului de drept pe întregul său teritoriu.


„Libertatea în viziunea doamnei Angela Merkel este, în primul rând, o problemă de curaj care începe cu necesitatea imperioasă de a depăşi limitele proprii. (…) Lumea academică a fost sensibilă la fenomenul Merkel prin doctoratele de onoare conferite la Ierusalim şi Berna, Leipzig sau Breslau. Suntem mândri că în această zi fastă UBB din Cluj se înscrie în rândul instituţiilor academice care numără între membrii de onoare ai corpului lor didactic pe doamna Angela Merkel”, a spus profesorul universitar în Laudatio.

Cancelarul Germaniei a mulţumit Senatului Universităţii clujene pentru decizia de a-i conferi titlul academic şi a punctat elemente din istoria etnicilor germani în România. După ceremonia din Aula Magna, Angela Merkel a inaugurat Institutul de Studii Germanice al UBB. Angela Merkel a urat noii instituţii clujene „succes pe mai departe”, adăugând că are cele mai bune aprecieri în privinţa învăţământului în limba germană desfăşurat la Institutul de Studii Superioare din Cluj-Napoca. De asemenea, ea şi-a exprimat satisfacţia privitor la modul în care este promovată limba germană în România. Demnitarul german s-a îndreptat direct spre aeroport imediat după încheierea ceremoniei de la Institutul de Studii Germanice, unde a discutat circa 20 de minute cu studenţi şi profesori din universitatea clujeană. AGERPRES