Aniversare a 230 de ani de la înfiinţarea primei şcoli româneşti în Oradea

O festivitate de aniversare a 230 de ani de la înfiinţarea primei şcoli româneşti în Oradea, azi Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, a avut loc joi, după amiază, la Primăria Oradea. La eveniment au luat cuvântul, pentru a evidenţia importanţa celebrării, prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, inspectorul şcolar general Daniel Negrean, prorectorul Universităţii Oradea, prof. univ. Sorin Şipoş, directorul Liceului greco-catolic, Andrei Cristea (moderator) şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

“Anul acesta se împlinesc 260 de ani de la deschiderea şcolilor de la Blaj, care nu au fost confesionale exclusive, ci şi-au deschis porţile pentru toţi copiii românilor, indiferent de confesiune. De acolo a pornit un mare avânt al românilor către cultură, spre înfiinţarea altor şcoli în ţară, la ridicarea copiilor de ţărani de a se forma ca intelectuali, din rândul cărora se vor înălţa marile valori ale ţării noastre”, a declarat episcopul Virgil Bercea.

Au fost evocate personalităţi marcante precum Simion Bărnuţiu, Titu Maiorescu, Aron Pumnul, Iosif Vulcan ori Samuil Vulcan, demni înaintaşi ai corpului de profesori orădeni, pe care episcopul i-a felicitat la aniversare. Un rol important în dezvoltarea liceului greco-catolic, subliniat de episcop, l-a avut doamna Cornelia Vesa, cea care a demarat sistemul de învăţământ primar step-by-step, liceul având, în prezent, 28 de clase în care se practică această alternativă educaţională foarte apreciată.

Directorul Cristea a vorbit despre actualul liceu greco-catolic, o şcoală cu tradiţie, înfiinţată în 1784, în care valorile modernităţii se sprijină pe soclul solid al conştiinţei continuităţii şi apartenenţei la un învăţământ creştin datând încă din secolul al XVIII-lea, în care se îmbină armonios numele şi respectul libertăţii de gândire, de exprimare şi de acţiune. “Dacă veţi veni la noi la şcoală, veţi vedea că niciodată nu vom condiţiona înscrierea copiilor de apartenenţa la cultul greco-catolic. I-am întrebat pe părinţi: ‘Mergeţi la biserică? Da’, mi-au spus. Nici nu i-am întrebat la ce biserică. Le-am spus doar atât: ‘Bine, să mergeţi mai des la biserică’. Este foarte important să fim deschişi şi să creăm o perspectivă”, a mai spus episcopul.

Sala festivă a primăriei a găzduit, cu această ocazie, inspectori, directori şi profesori de la şcolile din Oradea, mai multe oficialităţi orădene, precum şi pe cinci episcopi greco-catolici, care participă, în perioada 7-9 mai, la sinodul Bisericii române greco-catolice. AGERPRES