fac de drept.jpgUniversitatea din Bucuresti aniverseaza, miercuri, 150 de ani de la infiintarea Facultatii de Drept printr-o ceremonie si un simpozion cu tema „Provocari si perspective ale invatamantului juridic”, informeaza un comunicat al acestei institutii de invatamant superior.
Tot miercuri, ii va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti presedintelui Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, Vassilios Skouris.

Potrivit comunicatului, la manifestari vor participa, ca invitati, presedintele Romaniei – Traian Basescu, presedintele Senatului, Mircea Geoana, Dorin Chirtoaca – primarul Chisinaului (absolvent al Facultatii de Drept din Bucuresti), reprezentanti de prim rang ai Curtii Constitutionale, Consiliului Legislativ, Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Justitiei, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si ai organizatiilor si structurilor asociative profesionale, cum sunt Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania, Uniunea Juristilor din Romania. De asemenea, vor fi de fata reprezentanti ai invatamantului juridic (fosti presedinti de universitati, decani, prodecani, cadre didactice) din Romania (Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sibiu, Timisoara) si Republica Moldova, dar si din Franta, Spania, Italia, Germania, Austria, Cehia, SUA si Tunisia.

La 25 noiembrie 2009 se implinesc 150 de ani de la ziua in care Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Decretul nr. 519, prin care a fost creata Facultatea de Drept din Bucuresti, ca institutie independenta, si a fost numit primul ei decan, Constantin Bosianu. Infiintarea Facultatii de Drept a premers cu cinci ani crearea Universitatii din Bucuresti, prin Decretul nr. 765 din 16 iulie 1864, semnat de acelasi domnitor, si care a reunit trei facultati preexistente: Facultatea de Drept, Facultatea de Litere si Facultatea de Stiinte. Aptitudinea Facultatii de Drept de a forma personalitati cu anvergura culturala si stiintifica nationala si internationala a fost cu prisosinta dovedita de faptul ca, de-a lungul anilor, 56 de fosti profesori sau studenti ai facultatii au devenit membri ai Academiei Romane.AGERPRES