Valorile termice prognozate de către meteorologi, în intervalul 13-26 mai 2013, vor fi, în general, apropiate de normele climatologice ale perioadei, însă în unele regiuni maximele pot atinge chiar şi 29 de grade Celsius, ceea ce înseamnă o depăşire a mediilor. În plus, perioada analizată va fi marcată şi de apariţia precipitaţiilor însoţite de descărcări electrice, mai ales după data de 18 mai.

În zona Banatului, valorile termice vor fi în scădere la începutul intervalului, astfel încât maximele se vor situa uşor sub normele climatologice ale perioadei, până la 16-17 grade Celsius. Perioada 16-18 mai va fi caracterizată printr-o încălzire a vremii, cu maxime ce vor atinge valori medii maxime în jur de 28 de grade şi minime de 15-16 grade. Ulterior, meteorologii prognozează o scădere treptată a valorilor termice până spre 23-25 grade, în ultima parte a intervalului. Ploile, mai ales averse, vor fi prezente în cea mai mare parte a intervalului, cu o frecvenţă mai mare în primele două zile şi, din nou, în partea a doua a acestuia.
P
Pentru regiunea Crişanei, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme răcoroasă, cu temperaturi de 16-17 grade, ziua, şi 8-9 grade, în timpul nopţii. Intervalul 15-18 mai se va afla sub influenţa unei mase de aer cald, ce va determina creşterea temperaturilor până la valori medii maxime de 26-28 de grade şi minime de 13-15 grade, după care regimul termic va fi în scădere uşoară, atingând în medie 24 de grade Celsius. Vor fi averse şi descărcări electrice, în special în primele zile şi în intervalul 18-25 mai.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, în primele zile, regimul termic va fi sub normele caracteristice perioadei, îndeosebi în 14 mai, când maxima va fi de 17 grade Celsius. Următorul interval va fi caracterizat de o creştere a temperaturilor, până la 26-27 de grade, în 17-18 mai, după care acestea vor reveni în limite normale, cu valori medii de 22 de grade. Temperaturile minime vor fi scăzute la început, coborând în medie până spre 6 grade, vor creşte uşor la jumătatea intervalului, atingând valori de 8-10 grade, iar spre final se vor apropia de medii. Averse de ploaie şi descărcări electrice vor fi la începutul intervalului şi după a doua jumătate a acestuia.

În zona Maramureşului, după o vreme răcoroasă în primele zile, cu temperaturi de 17-19 grade, va urma o încălzire ce va determina maxime în medie de 25-27 de grade şi minime de 12-14 grade. Din 19 mai, temperaturile vor fi în scădere treptată, până la valori diurne de 22-24 de grade şi 10-12 grade, noaptea. Ploile vor avea şi caracter de aversă, trecător se vor semnala descărcări electrice, iar probabilitatea de apariţie va fi mai ridicată în 13-15 mai şi în 18-26 mai.

În Moldova, temperaturile maxime vor fi scăzute în 14-15 mai, cu medii de 20-21 grade Celsius, dar vor creşte uşor, până la 26-28 de grade, spre jumătatea intervalului. Minimele vor avea aceeaşi evoluţie, pornind de la 10-11 grade până la 14-15 grade. Partea a doua a perioadei analizate va fi caracterizată de o revenire a valorilor termice spre limite normale perioadei, cu temperaturi ce se vor situa în jur de 24 grade, ziua, şi 12-13 grade, noaptea. Ploile vor fi, în general, slabe şi se vor semnala cu precădere după data de 19 mai.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, vremea va fi, în general, frumoasă, uşor mai rece la început, dar în încălzire treptată, mai ales în intervalul 16-20 mai. Maximele se vor situa, în medie, între 22 şi 24 de grade, cu valori mai coborâte în primele zile, iar minimele vor fi cuprinse în cea mai mare parte a intervalului între 12 şi 16 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicată în 14-15 mai şi, din nou, din 20 mai.

În zona Munteniei, vremea va fi, în general, instabilă şi normală termic în primele trei zile când se vor semnala averse şi descărcări electrice, iar temperaturile se vor situa între 21 şi 24 de grade. Intervalul 16-19 mai va fi caracterizat de vreme, în general, frumoasă şi mai caldă decât în mod obişnuit acestei perioade, cu maxime ce vor atinge în medie 28-29 de grade şi minime de 13-15 grade, după care regimul termic se va apropia de normal, iar gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere.

În Oltenia, vremea iniţial răcoroasă şi uşor instabilă, va deveni caldă şi, în general, frumoasă în intervalul 16-19 mai, când valorile termice vor urca, în medie, spre 28 de grade, cu 14-15 grade pe parcursul nopţii. A doua parte a intervalului va fi caracterizată de valori termice în jurul celor normale, astfel încât pe timpul zilei se vor înregistra în jur de 24 de grade, iar noaptea vor coborî până la 12-13 grade. Tot atunci îşi vor face apariţia şi ploile, ce vor avea mai ales caracter de aversă şi pot fi însoţite de descărcări electrice.

La munte, valorile termice vor fi în creştere uşoară, astfel încât, în medie, vor porni de la 8-10 grade şi vor ajunge până la 16-18 grade, în jurul datei de 18 mai. După acest interval, vremea se va răci uşor, iar maximele vor atinge 14-15 grade. Minimele vor suferi o scădere accentuată în 15 mai când vor coborî spre două grade Celsius, dar şi acestea vor intra într-un proces de creştere, până la valori medii de 6-10 grade. Aversele vor fi prezente în cea mai mare parte a intervalului, se vor semnala cu precădere după-amiaza şi vor fi însoţite de descărcări electrice.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 13-26 mai 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. AGERPRES