anosr.jpgReprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România au anunţat luni că vor iniţia proteste în cazul în care studenţii nu vor fi reprezentaţi în forurile universităţilor în proporţie de 25%.

„Considerăm că studenţii trebuie să fie reprezentaţi în proporţie de 25% în consiliile de administraţie. De asemenea, solicităm ca studenţii să fie reprezentaţi în procent de 25% în decizia modalităţii de desemnare a rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia, indiferent de modalitatea de alegere. ANOSR consideră inadmisibilă scăderea ponderii sau excluderea studenţilor din procesele de alegere a rectorului şi din componenţa consiliile de administraţie ale universităţilor”, afirmă conducerea ANOSR într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.

Potrivit studenţilor de la ANOSR, la Universitatea de Vest din Timişoara studenţii au o putere de vot de 4,6%, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – de 8,35%, la Universitatea Tehnica Cluj puterea de vot a studenţilor este de 5,35% iar la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi – de 4,34%. Totodată, ANOSR consideră „impardonabilă” acţiunea MECTS „de manipulare a opiniei publice”.


„Dacă MECTS ne invită să citim Legea, noi îl poftim să înveţe matematică şi să înveţe cum să se comporte cu un partener. Ca urmare a răspunsului public al MECTS, considerat o jignire a mişcării studenţeşti din România, ANOSR a hotărât să se pregătească de proteste”, susţin studenţii. Studenţii pot fi reprezentaţi în toate structurile decizionale şi consultative din universităţi, potrivit noii Legi a educaţiei, precizau la sfârşitul săptămânii trecute reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului într-un comunicat de presă remis AGERPRES. Totodată, noua Lege a educaţiei naţionale prevede că toată componenţa consiliului facultăţii este de maximum 75% cadre didactice şi de cercetare şi minimum 25% studenţi. Potrivit noii legi, pentru alegerea rectorului universităţile au la dispoziţie două proceduri: prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din senatul universităţii (25% dintre membrii senatului universitar) şi din consiliile universităţilor (minimum 25% dintre membrii consiliului), respectiv pe baza unui concurs public.


„Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului consideră că prevederile Legii educaţiei naţionale sunt cât se poate de clare şi că motivele flash mob-ului – pe care îl apreciem ca realizare artistică – de la Galaţi trebuie căutate în altă parte”, afirma MECTS în comunicatul de presă. Afirmaţiile reprezentanţilor MECTS veneau ca reacţie la protestul studenţilor de la ANOSR desfăşurat joi la Galaţi. Aproximativ 100 de studenţi au protestat în faţa Universităţii „Dunărea de Jos”, nemulţumirea acestora fiind legată de lipsa de reprezentare de 25% a acestora în cele mai importante foruri de decizie ale mediului universitar. AGERPRES