studenti_amfiteatru_mare.jpgReprezentanţii studenţilor din România cer Guvernului să ia măsuri pentru ca studenţii să nu mai fie nevoiţi să abandoneze studiile universitare. Astfel, rata abandonului pentru promoţia 2013 a fost de aproape 40%, arată o analiză a ANOSR realizată în 20 de universităţi de stat. Potrivit unui comunicat de presă al ANOSR remis marţi, bursa socială are o valoare medie de „aproape trei ori mai mică decât necesarul” şi universităţile respondente au, în medie, un angajat specializat în consiliere în carieră sau consiliere psihologică la peste 8000 de studenţi.

„Pe măsură ce investigăm tot mai mult măsurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului şcolar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei săraci, născuţi în mediul rural sau având dizabilităţi, dar şi pentru creşterea relevanţei studiilor şi asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate şi de acolo la locul de muncă, rămânem tot mai consternaţi de ineficienţa acestora. (…) Este nevoie atât de investiţii financiare suficiente pentru ca aceste mecanisme să fie funcţionale, cât şi de interes din partea statului pentru a le face eficiente”, a declarat vicepreşedinte educaţional ANOSR Cristi Popescu, potrivit comunicatului de presă.

ANOSR reuniţi la Oradea în cadrul Adunării Generale în perioada 14-16 martie au solicitat ministrului delegat pentru învăţământ superior Mihnea Costoiu şi celorlalţi reprezentanţi ai Guvernului să ia măsuri pentru ca studenţii să nu abandoneze studiile universitare.

Revendicarea principală a ANOSR rămâne alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. „Luptăm în continuare pentru 6% din PIB pentru educaţie. Nu suntem absurzi şi înţelegem că o creştere majoră a bugetului va putea avea loc doar prin legea bugetului pentru 2015. Am cerut însă planul financiar multianual pentru a ne asigura că intenţiile Guvernului sunt de respectare a asumărilor politice făcute atât de partidele aflate acum la guvernare cât şi de cele din opoziţie, dar nerespectate până acum de nimeni, urmând ca în a doua parte a anului să discutăm despre procentul din PIB pentru educaţie din 2015. (…) Banii necesari pot fi alocaţi cu uşurinţă prin rectificare bugetară, iar actele normative ce trebuie adoptate ţin strict de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de Guvern”, a declarat liderul ANOSR Mihai Dragoş prin intermediul aceluiaşi comunicat remis presei. AGERPRES