anosr.jpg Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România doreşte asumarea de către toţi membrii Senatului, în cadrul Legii Educaţiei Naţionale, a unui amendament prin care să fie interzis accesul la funcţiile de conducere în universităţi a persoanelor care au făcut parte din structurile de putere în timpul regimului comunist.

„ANOSR solicită o adăugare la capitolul Incompatibilităţi din Legea Educaţiei, a unui alineat care să ateste incompatibilitatea funcţiei de rector conform Legii Lustraţiei, pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii lustraţiei. ANOSR doreşte limitarea accesului la funcţii de conducere în universităţi pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Aceştia nu ar trebui să poată candida sau să fie numiţi pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii lustraţiei. Este de neacceptat ca un fost comunist, un reprezentant al unui regim condamnat de către România, să fie în fruntea unei instituţii de educaţie”, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele organizaţiei studenţeşti Cezar Hâj.


El a declarat că ‘nu este normal ca tocmai funcţia de rector să fie omisă din legea lustraţiei’, iar organizaţia pe care o conduce va susţine un amendament potrivit căruia persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist, conform legii lustraţiei să fie considerate incompatibile pentru orice funcţie de conducere în cadrul universităţilor.


„Nu este normal ca tocmai funcţia de rector să fie omisă din legea lustraţiei. Dacă vorbim de simbolurile din lumea academică, rectorul este una din cele mai simbolice figuri. Trebuie să dăm un exemplu, ca responsabilii celor petrecute în perioada comunistă, să nu ajungă să dea lecţii de moralitate viitorilor lideri ai tării”, a afirmat Hâj.AGERPRES