anosr.jpgAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită universităţilor să transmită informaţii „corecte” despre procesul de admitere la programele postliceale pe care le oferă din această toamnă.

„Apelul ANOSR vine în urma unor anunţuri postate de anumite universităţi private şi de stat din România prin care le este promis sau sugerat absolvenţilor de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat că se pot înscrie la cursuri de învăţământ superior şi că vor deveni studenţi ai universităţii. Anunţurile au la bază Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2014, care a măcelărit Legea Educaţiei şi care, printre altele, le permite universităţilor să înfiinţeze colegii de studii postliceale. Modul de organizare şi funcţionare a acestor colegii a fost reglementat alaltăieri de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Ordin de Ministru, dând practic undă verde universităţilor să organizeze programe de studii postliceale încă din această toamnă”, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.

Chiar dacă universităţile vor putea desfăşura programe de studii postliceale în incinta spaţiilor pe care le deţin, aceste programe nu sunt echivalente studiilor superioare, arată organizaţia de studenţi. „Constatăm că suntem din nou martorii unui atac la adresa credibilităţii şi relevanţei învăţământului superior prin măsuri puse în practică în pripă, fără o strategie care să asigure coerenţă şi să dezvolte calitatea actului educaţional. Vorbim de reglementări ale unor programe de studii care au ca scop sprijinirea unei categorii numeroase de tineri emise de minister cu mai puţin de trei săptămâni înaintea începerii anului universitar”, a declarat preşedintele ANOSR, Cristi Popescu, potrivit comunicatului de presă. AGERPRES