studenti1.jpgANOSR şi federaţiile studenţeşti membre ale Organizaţiei Europene a Studenţilor (ESU) critică posibilitatea ca miliarde de euro să fie tăiate din bugetul propus iniţial pentru educaţie şi tineret în cadrul financiar multianual 2014-2020 al Uniunii Europene din cauza măsurilor de austeritate adoptate de Consiliul European în luna februarie.

Potrivit unui comunicat al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România remis miercuri, ţara noastră ar trebui să evite adâncirea şi mai mare a dificultăţilor financiare întâmpinate de studenţii români în a beneficia de oportunităţi educaţionale precum mobilităţile studenţeşti şi ar trebui să se opună propunerilor Comisiei Europene, prin reprezentanţii săi prezenţi la negocierile purtate la nivel european.

„Sperăm ca Parlamentul European, care şi-a asumat în toamnă să salveze investiţiile în educaţie şi tineret, să îşi demonstreze capacitatea politică de a renegocia proiectul de buget pentru programul Erasmus for All. În timp ce liniile bugetare majore, cum este agricultura, rămân aproape intacte, linia alocată acestui nou program de educaţie şi tineret are de suferit, deşi reprezintă doar aproximativ 1,4 % din bugetul total al Uniunii Europene până în 2020”, a declarat Karina Ufert, preşedinte ESU, într-un comunicat de presă al organizaţiei citat de ANOSR.

ANOSR mai afirmă că învăţământul superior şi vocaţional va suferi o pierdere de 150 până la 200 de milioane de euro pe an în comparaţie cu bugetul propus în 2011, după ce Comisia Europeană a propus o tăiere liniară de 15% pentru noul program „Erasmus for All”, ca reacţie la decizia Consiliului European.
Cât priveşte granturile pentru studenţi „sacrificate pentru împrumuturi”, reprezentanţii studenţilor din România şi de la nivel European consideră că ar fi mult mai uşor să fie întărit sistemul de granturi, abordare care le-ar oferi mai multe oportunităţi studenţilor în Europa de a avea parte de experienţe nepreţuite studiind în străinătate, de a-şi îmbunătăţi abilităţile de comunicare într-o limbă străină şi gradul de conştientizare culturală.

Conform aceleiaşi surse, ESU va emite în curând o declaraţie îndreptată către Parlamentul European în care va solicita ca investiţiile în tineret şi educaţie să aibă prioritate la viitoarele negocieri privind cadrul financiar multianual iar ANOSR va contacta responsabilii cu negocierile asupra planului financiar multianual din România, pentru a le solicita sprijinul în salvarea investiţiei în programul Erasmus for All şi va informa cetăţenii români de poziţia acestora. AGERPRES