Unele universitati continua sa ia fondul de rulment care a fost interzis prin ordin de ministru si alte fonduri ilegale, precum fondul de garantare sau asigurari platite de studenti, a declarat presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Cezar Haj.

„Unele universitati iau fonduri ilegale, precum fondul de rulment desfiintat de ministru sau fond de garantare fara a elibera vreo chitanta. Unii studenti au fost obligati sa faca asigurari”, a explicat Haj.

El a dat ca exemplu Universitatea Politehnica din Iasi, care cere asigurare de la studenti si Universitatea din Sibiu, care cere fond de rulment.

Referindu-se la locurile in caminele studentesti, liderul ANOSR a acuzat faptul ca multe din camerele din camine sunt oprite de universitati si folosite drept camere de protocol pe durata unui an intreg. Haj a criticat faptul ca multe dintre universitati vor ridica regia de camin pentru cazarea in camin, in lunile de iarna, la suma de 1.200 de lei pe iarna.

„Intr-o luna de iarna, MECT bugeteaza fiecare camera cu 550 de lei, iar universitatile cer 1.200 de lei pe camera. E foarte mult. Fiecarui student din camera ii revine sa plateasca intre 150 si 200 de lei”, a explicat presedintele organizatiei studentesti.

Haj a anuntat ca ANOSR va organiza in octombrie si decembrie o campanie privind transparenta sumelor solicitate studentilor de catre universitati pentru locurile in camine. „Din octombrie, vom incepe o campanie prin care vom controla cheltuielile facute de universitati pentru cazarea studentilor. Vom solicita institutiilor de invatamant superior sa afiseze la intrarea in camine cheltuielile facute pentru cazarea studentilor”, a aratat liderul studentilor.

In ceea ce priveste cresterea salariilor profesorilor, conducerea ANOSR a apreciat aceasta masura luata de parlamentari, declarandu-se, insa, pesimista in garantarea de catre MECT a acestor sume. Presedintele Cezar Haj si-a manifestat nemultumirea fata de faptul ca un profesor cu o vechime in munca va ajunge sa ia circa 14.000 de lei, in timp ce profesorii tineri vor ajunge doar la 1.000 de lei. In opinia sa, o masura buna a fost aceea de marire a salariilor profesorilor tineri si debutanti. „Ne facem griji pentru marirea acestor salarii, intrucat MECT va trebui sa ia bani din alta parte probabil de la camine pentru a acoperi aceasta crestere de salarii”, a spus Haj.