anosr.jpgAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, în care îi solicită să nu promulge noua lege a educaţiei. „Pactul Naţional pentru Educaţie şi Strategia Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii, care a decurs din pact, nu sunt respectate, iar atitudinea factorilor decidenţi în ceea ce priveşte proiecţia sistemului de învăţământ superior din România este aceea de a încerca „limitarea” progresivă a accesului studenţilor la deciziile care privesc viaţa universitară”, susţin reprezentanţii ANOSR.

Studenţii îi solicită şefului statului să nu promulge legea. De asemenea, ANOSR subliniază că studenţii trebuie să devină o prezenţă activă nu numai în organele de decizie colectivă (Consilii profesorale, Senat), unde adesea „votul lor nu contează”, ci şi în managementul executiv al instituţiei.

„Considerăm că eliminarea studenţilor din organisme precum Consiliul de administraţie al universităţii va duce la minimizarea rolului reprezentării studenţeşti. În acest mod, reprezentanţii studenţilor riscă să se transforme în simple elemente de decor în cadrul senatelor şi în consilii, unde votul lor va deveni nul în luarea deciziilor. Este alarmant, totodată, că se doreşte eliminarea studenţilor din comisiile de etică universitară şi din comisiile de calitate, lucru care va duce, credem noi, la vicierea actului educaţional”, susţin reprezentanţii ANOSR în scrisoarea transmisă preşedintelui Traian Băsescu. AGERPRES