ANOSR: Nu ar trebui condiţionat accesul tinerilor la educaţie sexuală de un acord parental

Accesul tinerilor la educaţie sexuală nu ar trebui condiţionat de un acord parental acordat subiectiv, apreciază Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Conform unui comunicat al organizaţiei, acest punct de vedere este împărtăşit şi de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi de Consiliul Tineretului din România (CTR), care “îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul în care factorii decizionali apreciază importanţa” educaţiei sexuale în şcoli, “blocând accesul elevilor” la informaţii necesare dezvoltării lor personale.

“Lipsa accesului la educaţie sexuală a fost promovată de organizaţii religioase, dar şi de Biserica Ortodoxă Română, iar acum parlamentarii susţin blocarea educaţiei sexuale în şcoli prin introducerea unui acord parental. Aşa cum la toate celelalte discipline de studiu nu este necesar un acord parental pentru a legitima importanţa informaţiilor studiate, nu ar trebui să condiţionăm accesul tinerilor la educaţie sexuală de un acord parental acordat subiectiv. Un sistem educaţional performant are capacitatea de a stabili care sunt disciplinele ce trebuie studiate în vederea dobândirii competenţelor cheie specifice profilului absolventului”, se arată în comunicat.

ANOSR adaugă că educaţia sexuală a fost introdusă în şcoli pentru prima dată în 1955 în Suedia, urmată în anii ‘˜ 70-’80 de mai multe ţări din vestul Europei. În anii ’90 şi 2000 s-au alăturat şi ţări ca Franţa, Regatul Unit, iar apoi Portugalia, Ucraina şi Estonia.

“În prezent, în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, educaţia sexuală este obligatorie în şcoli, deşi diferă la nivel de calitate şi conţinut. Printre ţările cu o experienţă vastă în predarea educaţiei sexuale se numără ţările nordice, Franţa şi Germania. În sistemul educaţional românesc, educaţia sexuală continuă să reprezinte un subiect tabu, dar şi elementul central al mai multor dezbateri ideologice. În acest sens, suntem de părere că sănătatea elevilor trebuie să primeze, iar factorii decizionali trebuie să promoveze politici educaţionale în raport cu realitatea ţării noastre, ţară care ocupă primul loc din Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente”, menţionează sursa citată.

În comunicat sunt invocat datele INS Tempo, potrivit cărora în anul 2018 în România au devenit mame 727 de adolescente cu vârsta sub 15 ani şi 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naştere şi una la a treia. În ce priveşte mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea şi una la a şasea. Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România, incidenţă de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene.

România se află pe primul loc din ţările Uniunii Europene în ceea priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei).

ANOSR pledează pentru educaţie sexuală în sistemul educaţional din România, invocând şi un studiu realizat de Salvaţi Copiii, potrivit căruia 6 din 10 mame minore nu au avut acces niciodată la informaţii cu privire la sănătatea reproducerii sau educaţie sexuală, iar 12% dintre mamele minore au primit informaţii despre educaţia sexuală de la vecini/ prieteni/ rude sau de pe internet. În acelaşi timp, 40% dintre mamele minore apreciază că veniturile nu le ajung pentru strictul necesar, un procent semnificativ mai ridicat comparativ cu celelalte persoane din comunitate. Sunt aduse şi alte argumente, precum faptul că în foarte multe familii din România “sănătatea reproducerii nu constituie un subiect de discuţie liberă, iar mai mulţi elevi nu au părinţi care să le poată răspunde la informaţii privind educaţia sexuală care ar trebui să fie livrate de specialişti în domeniu”. De asemenea, deşi anumite informaţii privind educaţia sexuală pot fi vizualizate pe internet, nu toţi elevii au acces la acesta şi nu toate resursele disponibile sunt informaţii verificate. AGERPRES