studenti_greva.jpgPreşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Dragoş, a afirmat marţi că organizaţia pe care o conduce pregăteşte acţiuni de protest „în lipsa unor perspective reale din partea Guvernului de creştere a finanţării educaţiei şi tratării acesteia ca prioritate naţională”.

„Odată cu deschiderea anului universitar, organizaţiile studenţeşti din toată ţara, membre ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), au transmis un mesaj adresat guvernanţilor prin care au cerut alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie. Fie că au pus bannere în sălile festive de deschidere a anului universitar, fie că au pus cearceafuri la intrarea în universitate sau pe căminele studenţeşti, mesajul lor către decidenţi a fost acelaşi şi anume respectarea Legii Educaţiei Naţionale şi a asumărilor făcute privind finanţarea educaţiei prin alocarea a 6% din PIB. O parte dintre reprezentanţii studenţilor şi-au manifestat nemulţumirea faţă de situaţia actuală a sistemului de educaţie din România în discursurile adresate conducerii universităţilor, cadrelor didactice şi tinerilor boboci, îndemnându-i să se alăture demersului lor privind creşterea finanţării educaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.

Totodată, studenţii de la ANOSR cer stoparea creşterii taxelor în universităţi (pentru locurile cu taxă), creşterea fondului de burse şi direcţionarea unei sume speciale pentru bursele sociale, mai multe investiţii în căminele din campusurile universitare şi servicii de consiliere şi orientare de bună calitate.
Potrivit sursei citate, organizaţiile studenţeşti care au transmis mesajul lor către guvernanţi sunt din Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iulia Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Politehnica” din Timişoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba-Iulia, Universitatea din Oradea, Centrul de Nord al UTCN din Baia Mare, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi şi Universitatea Maritimă din Constanţa.

ANOSR susţine că va solicita în următoarea perioadă întâlniri cu prim-ministru Victor Ponta şi cu Ministerul Finanţelor Daniel Chiţoiu pentru a discuta posibile soluţii pentru creşterea bugetului alocat educaţiei. AGERPRES